Nusvenska (e-bok)
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (0.0 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Antal sidor
379
Utgivningsdatum
2021-08-26
Förlag
Morfem
ISBN
9789188419309

Nusvenska E-bok

En modern svensk språkhistoria i 121 ord

E-bok,  Svenska, 2021-08-26
149
Billigast på PriceRunner
Läs i Bokus Reader för iOS och Android
FRÅN STAVNINGSREFORM TILL DIGITALSVENSKA

Det moderna samhället föddes när Sverige 1900 vaknade upp till ett nytt århundrade. Det blev också startskottet för en ny språkhistorisk epok: nusvenskan. Förändringar, nyheter och trender inom kultur, litteratur, politik, teknik, mat och mode har alla bidragit till att både forma våra liv och det svenska språket.

Ibland har själva språket varit motorn i samhällsutvecklingen, som i 1906 års stavningsreform, grammatikrevolutionen på 1940-talet när verbens pluralformer försvann, du-reformen 1967 som befriade talspråket från klasskillnader och kometkarriären för det könsneutrala pronomenet hen på 2010-talet.

Språket och samhället går hand i hand. Med orden som spegel skildrar Anders Svensson den moderna svenskans historia från 1900 till i dag.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Anders Svensson

  • Viktig svenska : alla dom där språkfrågorna

    Lena Lind Palicki, Anders Svensson

    Vem bestämde att man skulle skriva på det här viset? När ändrades det? Varför gäller inte regeln jag fick lära mig i skolan längre? Och varför väcker vissa språkfrågor så starka känslor? Till skillnad från matematikens lagar är språkets regler ful...

  • Statens porträttsamling : nationens minne under sex sekel

    Magnus Olausson, Eva-Lena Karlsson, Anders Svensson

    Statens porträttsamling på Gripsholm är världens äldsta nationella porträttgalleri med ursprung i den med internationella mått mätt anspråkslösa konstsamling Gustav Vasa hade på slottet. Först i och med Hedvig Eleonora och senare Gustav III tillko...