Vid världens ände: sultanens sändebud och hans berättelse om 1700-talets Sverige (e-bok)
Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (17.1 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2020-09-17
Förlag
Nordic Academic Press
ISBN
9789188909008

Vid världens ände: sultanens sändebud och hans berättelse om 1700-talets Sverige E-bok

E-bok,  Svenska, 2020-09-17
169
Läs i Bokus Reader för iOS och Android
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
När sultanens sändebud Mehmed Said Efendi äntligen stiger i land i Stockholm sommaren 1733 hälsas han av - enligt egen utsago - "druvklasar" av åskådare, kanonsalvor och en ståtlig kortege. Resan hade tagit mer än ett halvår och hemma i Istanbul rådde politisk oro efter att den reformvänlige och tulpanälskande sultanen Ahmed III störtats.

Historikern Joachim Östlund återskapar atmosfären och miljön kring Saids besök "vid världens ände" och levandegör detaljerna i smått och stort. Visitens officiella syfte var att säkra återbetalningen av skulder som Karl XII ådragit sig i Bender, men Said var också ivrig att inhämta kunskap om samhälleliga innovationer och odla nya bekantskaper.

I en så kallad sefaretnâme - en diplomatisk rapport - ger Said ord åt sina förhoppningar om ett osmanskt politiskt och kulturellt närmande till Europa. Östlunds närläsning av Saids text och resa ger en unik inblick i osmanskt tänkande och smakprov på konsten att navigera i en värld bortom den egna.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Joachim Östlund

  • Saltets pris : svenska slavar i Nordafrika och handeln i Medelhavet 1650-1770

    Joachim Östlund

    När Jonas Thorsons föräldrar en dag år 1707 får veta att deras son har sålts som slav på en auktion i Alger på den ökända Barbariska kusten i Medelhavet är det ett skakande besked. Men Thorson är inte ensam: under perioden 16501770 tillfångatogs e...

  • Collecting curiosities

    Magdalena Naum, Gitte Tarnov Ingvardson, Andreas Manhag, Joachim Östlund, Line Bjerg

    In 1735, professor Kilian Stobæus donated his collections to Lund University laying the foundation for the university"s first museum. The 'Museum Stobæanum" contained over 3000 natural history, historical and ethnographic objects typical...