Den svenska psykiatrireformen : bland brukare, eldsjälar och byråkrater (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Studier i socialt arbete vid U
Antal sidor
352
Utgivningsdatum
2002-01-01
Upplaga
1. uppl.
Förlag
Borea Bokförlag
Dimensioner
215 x 140 x 25 mm
Vikt
515 g
SAB
Ohfhc-c,Vl
ISBN
9789189140264

Den svenska psykiatrireformen : bland brukare, eldsjälar och byråkrater

Häftad,  Svenska, 2002-01-01
223
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Människor med ett psykiskt funktionshinder ska ha samma möjlighet till gemenskap och delaktighet som andra. Den målsättningen var grunden för den svenska psykiatrireformen som trädde i kraft 1995. De psykiskt funktionshindrades livssituation skulle förbättras med hjälp av effektivare insatser och tydligare ansvarsfördelning mellan kommuner och landsting. Det blev en omdebatterad reform. Kritikerna menar att de psykiskt funktionshindrade riskerar att överges eller hänvisas till en socialtjänst utan nödvändig kunskap. Förespråkarna hävdar tvärt om att utvecklingen är nödvändig för att kunna integrera de psykiskt funktionshindrade i samhället.

I denna bok studeras planeringen och genomförandet av psykiatrireformen samt den historiska utvecklingen på psykiatriområdet, från de stora mentalsjukhusen till dagens situation. Utvecklingen av nya synsätt och arbetsmetoder granskas, liksom den politiska processen bakom psykiatrireformens tillkomst.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Urban Markström

Övrig information

Den svenska pappaledigheten har ända sedan den trädde i kraft 1974 varit omdebatterad. Trots att möjligheten till pappaledighet har funnits under snart 30 år utnyttjas fortfarande nästan 90% av ersättningstiden av kvinnorna. Detta faktum reser frågor om politikens utformning, men också om det manliga medborgarskapets specifika villkor. Hur hanteras jämställdhetspolitiska frågor när det är män och inte kvinnor som står i fokus? I boken Göra pappa med barn får vi följa hur tanken om ett jämställt föräldraskap föddes i det tidiga 1960-talets jämställdhetsdebatt. Den politiska ambitionen att via föräldraförsäkringen åstadkomma ett större manligt engagemang i familjen relateras till åtgärder inom arbetsmarknads- och barnomsorgspolitiken. Var tanken om ett aktivt faderskap möjlig att förena med de idéer som kännetecknade dessa politiska områden?