bokomslag Eriksberg ett säteri genom 370 år
Hobby & hantverk

Eriksberg ett säteri genom 370 år

Bibbi Brorsson

Inbunden

459:-

Funktionen begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).

Uppskattad leveranstid 5-9 arbetsdagar

Fri frakt för medlemmar vid köp för minst 249:-

  • 2021
Boken berättar om Eriksberg, ett säteris vandring från 1660-talet, fram till 2020, dess torpare, fiskare, båtsmän och ägare. Vägen från ett fattigt samhälle i den karga Blekingska skärgården till Nordens största safaripark med exklusiva restauranger, hotell och konferensanläggningar.
Torpbebyggelsen har ju varit unik ute på Eriksberg med många torp inom ett begränsat område, därför handlar största delen av boken om det gamla torplivet. Samtidigt hade 70-80 torp varit bebodda och allt som allt har 90 torp funnits på gården. I slutet på 1930-talet fanns det cirka 45 bebodda torp. På 1880-talet var över 600 personer mantalsskrivna här. Jag försökte hitta så många som möjligt som bott på gården från det att Blekinge blev svenskt 1658 fram tills avbefolkningen i slutet på 1930-talet. Intressant var också att försöka få reda på så mycket historik som möjligt.
Jag har hittat mer information om de sista ägarna från Bengt Berg och till Rune Andersson, detta finns med i denna boken.
Boken har information om vad som finns att göra på Eriksberg idag, som boende och aktiviteter. En del om arbetet att försöka rädda utrotningshotade växter, fiskar och djur. Jag berättar om Eriksbergs pristagarna.
Jag vill att boken ska bli glädje för alla som är intresserade av historia, men speciellt de som har sina anor på Eriksberg eller i dess närhet eller har ett intresse av vad som händer på Eriksberg idag. Boken berättar hur det ser ut på Eriksberg 2020 och vilken fantastisk plats det blivit. Den kan bli en stor hjälp till personalen och speciellt guiderna, när besökare har frågor om området.
Förr dansade man på berghällarna på Eriksberg, vill man kan man säkert fortfarande dansa på berghällarna i varje fall på Utsikten.
  • Författare: Bibbi Brorsson
  • Format: Inbunden
  • ISBN: 9789151927954
  • Språk: Svenska
  • Utgivningsdatum: 2021-01-08
  • Förlag: Stubbagårdens Bok & Foto