Demokratins skymning (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
227
Utgivningsdatum
2020-09-22
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Översättare
Margareta Eklöf
Originaltitel
Twilight of Democracy
Dimensioner
213 x 133 x 23 mm
Vikt
321 g
SAB
Ocgaa
ISBN
9789100186203

Demokratins skymning

(24 röster)  |  Läs 5 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2020-09-22
249
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
Historikern och journalisten Anne Applebaum skildrar den speciella politiska utvecklingen i många länder i Europa de senaste två decennierna. Metodiskt redogör hon för den antidemokratiska tendens som blivit alltmer tydlig i till exempel Polen och Ungern.

Applebaum utforskar i detalj attraktionen av nya auktoritära rörelser för människor som lever i demokratier. Vad erbjuder dessa rörelser? Till vilka instinkter talar de? Varför har de dykt upp just nu? Boken innehåller några nya rapporter, från Spanien, Schweiz och Brasilien. Applebaum undersöker några historiska exempel på andra samhällen som förförts av auktoritär retorik, däribland det stalinistiska Centraleuropa, liksom Nazityskland. Hon utforskar också polariseringen och dess effekter, meritokratin och dess missnöje. Men det viktigaste fokuset ligger på attraktionen av totalitärt tänkande och enpartistatens lockelse.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Demokratins skymning
  2. +
  3. En resa genom krigets Ukraina : ett krigsreportage från våren 2022

De som köpt den här boken har ofta också köpt En resa genom krigets Ukraina : ett krigsreport... av Cyril Hellman (inbunden).

Köp båda 2 för 438 kr

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av Demokratins skymning. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Demokratins skymning
    Eva-Maria Andersson, 19 februari 2021

    Utmärkt bra! Ger bra inblickar i hur system med totalitär inriktning manipulerar sin befolkning. De enskilda kapitlen kunde möjligen vara något kortare.

  2. Oroande och läsvärd nutidshistoria
    Alf Norlén, 1 december 2020

    Anne Applebaum skriver om europeiska staters omvandling från demokratier till autokratier under framför allt det senaste decenniet.

    Språket är lättläst men innehållet oroande. Hon har en stor krets av bekanta och tidigare vänner som styrker den politiska omvandlingen i flera länder.

  3. En mycket angelägen bok
    Per , 24 november 2020

    Anne Applebaums författarskap är djupt imponerande. Denna bok ger viktiga perspektiv på den politiska utveckligen och hoten mot det demokratiska samhället.

  4. Lättläst men ganska traditionell beskrivning.
    Lennart Anderson (Malmö), 28 oktober 2020

    Behandlar demokratins och liberal politik idag.
    Ganska inriktad beskrivning med åsikter från Annes kontakter och personliga vänner.
    Finns betydligt bättre tänkare/författare ( t.ex. Fareed Zakaría) inom detta område

  5. Förklaringsmodeller för konspirationer & fake news
    Torbjorn Sjoberg, 27 oktober 2020

    AA ger här en grundlig men relativ lättfattlig bakgrund och förklaringsmodeller om varför fler och fler kastar demokratin åt sidan och söker starka, auktoritära ledare. Dessa personer agerar även budbärare genom att föra fake news och konspirationsteorier vidare i sin nära bekantskapskrets och/eller i jobbrelaterade situationer. Genom att författaren tar utgångspunkt i sina egna och familjens upplevelser, får läsaren en naturlig koppling till och kan överföra egna insikter till sin egen socia... Läs hela recensionen

Visa alla 5 recensioner

Fler böcker av Anne Applebaum