Klubben (pocket)
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
227
Utgivningsdatum
2020-11-12
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Dimensioner
178 x 110 x 15 mm
Vikt
136 g
SAB
Oer,Bf-cz Stockholm: Svenska akademien,Lz Arnault, Jean-Claude
ISBN
9789100186319

Klubben

(75 röster)  |  Läs 6 recensioner
Pocket,  Svenska, 2020-11-12
89
  • Skickas från oss på måndag
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
I årtionden hade han omgetts av rykten om övergrepp - den välkände kulturprofilen vars prestigefulla klubb drog till sig medlemmar ur Svenska Akademien, och där konstnärskap både föddes och dog. Den 22 november 2017 publicerades journalisten Matilda Gustavssons reportage om kulturprofilen i Dagens Nyheter, där arton kvinnor vittnade om våldtäkter, hot och trakasserier. Det inledde en händelsekedja som skulle få en av världens mest anrika kulturinstitutioner att krackelera inför öppen ridå.

I "Klubben" fördjupar Matilda Gustavsson sin undersökning av makten i kulturvärlden och hur långt man kan gå i konstens namn. Hon skriver om tiden kring publiceringen, efterspelet där kulturprofilen döms för våldtäkt och om motsättningarna inom Akademien.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Klubben
  2. +
  3. Testamente

De som köpt den här boken har ofta också köpt Testamente av Nina Wähä (pocket).

Köp båda 2 för 178 kr

Kundrecensioner

Det finns 6 recensioner av Klubben. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Spännande
    Anja, 29 augusti 2023

    Eftersom det har hänt i verkligheten så blev det mycket spännande. Det var också pinsamt för de som hade hyllat honom in absurdum.

  2. Tummen upp
    Homer, 11 januari 2022

    Författaren har gjort ett omfattande och gediget arbete. Överraskande välskrivet av en journalist. Jag själv träffade Arnault redan på 1980-talet, och har till och från sedan dess, genom åren, förundrats över att han kunde ta sig fram i kultursammanhang så som han gjorde. Säger en del om svenska 'kulturarbetare' antar jag.

  3. Mer än bara bra journalistik
    Anders A, 6 mars 2021

    En undersökande om ett svårt ämne som söker svaret på hur det överhuvudtaget kunde ske. Jag uppskattar också hennes språk som både är utforskande och precist utan att låta moraliserande. Boken lämnar ett obehag kvar inom mig som handlar om hur maktstrukturer fungerar, hur man först krattat manegen och sedan vägrat erkänna det uppenbara.

  4. Intressant men seg
    DAN OLSSON, 19 februari 2021

    Journalistiskt strålande arbete. Hade dock räckt med ett längre reportage i tidningen. Som bok är den seg och lockar inte direkt till läsning

  5. Avslöjande och modigt
    Fridas och Franks matte, 25 januari 2021

    Rekommenderar boken varmt för den som är intresserad av att läsa om de akademiledamöter och den "kulturelit" som i decennier ekonomisk och moraliskt valt att stödja en person som under decennier hotat och utnyttjat unga kvinnor i beroendeställning. Författaren belyser maktspelet i Svenska Akademien och intrigerna kring ständig sekr Sara Danius avgång. Kungens insats i det hela, som avslöjas, om uppgiften är korrekt är hans agerande inte mindre än en stor skandal!

  6. Rekommenderas!

    Man bör nog läsa denna bok om man ska förstå vad som hände i Klubben. Samtidigt som man knappt kan förstå hur det kunde få hända. Man blir rätt förbannad kan jag säga.

Visa alla 6 recensioner