Vi som var så lyckliga : liv och död i en kommunistisk diktatur (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
319
Utgivningsdatum
2017-04-01
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitt.
Dimensioner
218 x 145 x 30 mm
Vikt
520 g
SAB
Knf.5
ISBN
9789127143616

Vi som var så lyckliga : liv och död i en kommunistisk diktatur

(17 röster)  |  Läs 7 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2017-04-01
219
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
"'Vi som var så lyckliga' förmedlar en kuslig insikt om hur en makt som kortsluts kring sig själv börjar plåga och sluka även sina egna; den är ett verklighetens '1984' upplevt inifrån Storebrors kontrollrum. Ett unikt dokument som borde kunna väcka intresse även internationellt."
Dagens Nyheter

I ett slutet kvarter bestående av två parallella gator i centrala Tirana levde fram till kommunismens fall ledarna i Europas mest hemlighetsfulla land, folkrepubliken Albanien. Mitt i huvudstaden låg Kvarteret, där umgicks den politiska eliten och när någon av dem greps och avrättades var det inget man talade om - inte ens hemma vid köksbordet.

Peter Kadhammar har träffat människorna som levde och arbetade i Kvarteret, från den kommunistiske diktatorn Enver Hoxhas änka till politbyråmedlemmar, deras familjer, livläkaren som skrev falska sjukintyg för att Hoxhas barn skulle kunna resa till Paris och städerskan som också putsade riskornen Hoxha skulle äta. Resultatet är en unik och levande skildring av en värld som fanns alldeles nyss, en berättelse om politik, makthunger, fruktan - och kärlek.

Peter Kadhammar är journalist och författare. Han har publicerat sju böcker, bland dem de kritikerhyllade Vägen till Bagdad och Vad gjorde du under kriget. Han har belönats med Stora Journalistpriset och Guldpennan. Peter Kadhammar arbetar som reporter på Aftonbladet.

Boken innehåller bilder av fotografen Petrit Kume, som var Enver Hoxhas personlige fotograf under många år.

"I Albanien styrde Enver Hoxhas kommunistiska diktatur med samma hänsynslöshet, godtycke och totala förtryck som i Nordkorea. Peter Kadhammar har skrivit en lysande bok om detta samhälle. Med hjälp av tolk har han intervjuat en hel rad av dem som stod nära de ledande i systemet. Hans bok består av deras berättelser utan kommentarer. Det är en veritabel skräckskildring ... Kadhammar har gjort ett fantastiskt jobb genom att samla in alla dessa intervjuer som ger oss en bild av hur snabbt en ideologi med de vackraste förtecken kan urarta när den förenas med diktatorisk makt. Hans bok borde vara obligatorisk läsning för alla som tror att det kan finnas en kommunism där friheten får råda."
Ernst Klein, Östgöta Correspondenten

"Journalisten och författaren Peter Kadhammar visar i sin bok Vi som var så lyckliga hur grym och meningslös det albanska kommunistiska ledarskapets skördande av offer var mellan 1944 och 1991. Det som till en början kanske var en ärligt menad dröm om proletariatets befrielse förvandlades snabbt till en mardröm full av maktkamp och död. Boken gestaltar visserligen ett historiskt exempel, men givet att totalitära system i regel följer samma mönster kan den också läsas som en förutsägelse om hur flera av dagens diktaturer till slut kommer att falla ihop. Oavsett om totalitarismen bygger på politiskideologiska eller religiösa föreställningar om en ny ideal människa och ett idealt samhälle ... Peter Kadhammar lyckas genom vittnesmålen skapa en gripande dramaturgisk stegring i gestaltningen av den kommunistiska regimens väg mot oundvikligt sammanbrott. Genom raden av vittnesutsagor lyckas han dessutom ge en skrämmande tydlig bild av den kvalmigt syrefattiga värld som var albanernas verklighet och som slogs sönder i den befriande kollapsen."
Jimmy Vulovic, Barometern

"Låter det tråkigt? Det är det inte ... Berättelserna tar sin början i tiden före utrensningarna, när framtiden fortfarande hade rosiga kinder. Långsamt avtäcks en isande polisstat där lejonparten av folket svalt och levde under medeltida förhållanden, alltmedan det jämlikhetsivrande ledarskiktet levde i ständig skräck för att förlora kamrat Envers kärlek. Däremellan är ledan total, det kommunistiska Albanien tycks ha saknat alla former av glädje ... Men det finns gott om ögonbrynshöjande berättelser. Av många märkliga kommunistiska diktaturer var Albanien förmodligen den mest egensinniga. Hä
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 7 recensioner av Vi som var så lyckliga : liv och död i en kommunistisk diktatur. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Minnen från Albanien
    Manuela , 19 februari 2023

    Jag kommer själv från Albanien. Mina föräldrar flyttade från Albanien när jag var 10 år gammal då kommunismen föll 1991 och flydde till Grekland. Från mina år i Albanien kommer jag ihåg fattigdom, inga ljusa minnen direkt. Boken beskriver precis som det var. Folk var rädda. Sorgligt.
    Tack för den här boken. Givande att får en inblick på hur dessa människor levde i kvarteret, hur det var att leva nära diktatorn.
    Enver Hoxha.

  2. Kanonbra bok
    Karl-Erik Flovén, 1 mars 2022

    En bok om ett ruttet samhälle i kommunistisk stil. Det är så otroligt det som beskrivs att man skulle kunna tro att det är påhittat vilket det troligen inte är. Ondskan är helt enkelt otrolig och människorna är som människor i allmänhet är, fega och rädda.

  3. Sakligt, isande odramatiskt... och skräckfyllt
    Ivar, 3 juli 2017

    Här låter Peter Kadhammar topparnas närmsta familjemedlemmar krasst berätta om en surrealistisk tillvaro. Berättelserna blir isande genom att de inte dramatiserar, utan bara redogör.
    Livet i maktens centrum är minst lika osäkert som någon annans i ett samhälle där försvarsadvokaterna har avskaffats. Rättvisa finns inte ens som en chimär. Kattens lek med råttan förstärks av att den som en dag blir "Folkets Fiende" får veta det kanske veckor innan han - eller hon - förs iväg, men vad sp... Läs hela recensionen

  4. Otäck
    Johan Melander, 28 juni 2017

    En riktigt bra och trovärdig beskrivning över en strävan att med hjälp av politiska beslut fördela ägandet till det bättre. Men tyvärr så sorglig när allt går över styr till en fullkomligt vansinnig diktatur där människor inte längre har något värde alls.

  5. Albanien - en totalitär stats uppgång och fall
    Claes Olsson, 12 juni 2017

    Boken beskriver det kommunistiska Albanien - då ett av världens mest slutna länder - från uppgång till fall. Författaren bygger boken på intervjuer eller snarare berörda personer i olika ledande funktioner som berättar hur det i praktiken gick till, och där den styrande eliten alltmer fjärmades från befolkningen och makten alltmer koncentrerades till en ledande person och där det som en dag var gällande sanning en annan dag fördömdes.

  6. Vi som var så lyckliga måste läsas

    "Vi som var så lyckliga" är en fantastisk bok, men ack så kuslig och påträngande!
    Inte ofta man får en så ingående skildring om vad kommunism och dess olika skepnader kan gör med folk.Angiverier och kryperier bara för att själv få makt en tid - för att sedan åka dit själv.
    Den här boken måste läsas av så många som möjligt - om inte annat så för att de, som inte insett att faran från öst är överhängande, ska vakna upp!
    En av de mest avslöjande böcker om förtryck och terror bland d... Läs hela recensionen

  7. Bilden av ett perfekt hjärntvättat folk

    En inträngande bild av hur isolerat Albanien var under en lång följd av år och hur man för den egna befolkningen lyckades framställa sig som ett progressivt land trots en pågående brutal terror med godtyckliga avrättningar av de som ledaren ogillade. Peter Kadhammar har med sina raka intervjuer med de som ingick i maktens innersta cirklar gett en skrämmande bild hur man genom att isolera ett land och styra all information kan hjärntvätta ett helt folk. En utomordentligt tänkvärd och läsvärd b... Läs hela recensionen

Visa alla 7 recensioner

Fler böcker av Peter Kadhammar