Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
366
Utgivningsdatum
2019-07-20
Upplaga
2
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Översättare
Ninni Holmqvist
Originaltitel
Arv og miljø
Medarbetare
Torseter, Øyvind (form) / Lindström, Conny (form)
Dimensioner
24 x ? x 4 mm
Vikt
10 g
SAB
Hce
ISBN
9789127160873

Arv och miljö

(74 röster)  |  Läs 10 recensioner
Pocket,  Svenska, 2019-07-20
79
  • Skickas från oss på torsdag
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
en lysande bok om skuld och förlamande livslögner där sanningen avtäcks långsamt

MMMMM / Bäst just nu i M-magasin
När jag slår igen norska Vigdis Hjorths roman Arv och miljö är jag på samma gång utmattad och upprymd. Det är den sortens text som lämnar mig med känslan att det var precis så här den måste skrivas, med det här språket, i den här formen. /…/ Och vilken skicklig författare hon är, Vigdis Hjorth!
Svenska Dagbladet
"Att ingen av er någon enda gång har frågat mig om min historia, har jag upplevt och upplever jag som en stor sorg."
Så skriver Berglijot i ett mail till sina systrar, efter det att en häftig diskussion om förskott på ett arv har blossat upp. De är fyra syskon, och föräldrarna har nu meddelat att de två yngsta döttrarna ska särbehandlas och få ärva mer.

Under bråket om arvet pulserar en långt mer smärtande nerv. Det handlar om vem som blev älskad och vem som blev utsatt i barndomen, om skuld, ansvar och rättvisa. Tvisten sätter igång en kraftfull och ohejdbar rörelse, där de hemligheter som präglat familjen måste avtäckas. Det är mer än tjugo år sedan Bergljot bröt med familjen, men nu kräver hon för första gången att bli lyssnad på. Det krävs mod för att orka hävda sin version av en stelnad familjehistoria. Men bara genom att berätta, och formulera även det som är outhärdligt smärtsamt att återvända till, kan man komma vidare.

Vigdis Hjorths intensiva och medryckande roman om en kvinnas kamp för att få äga sin egen berättelse och de svåra syskon- och föräldrarelationerna blev en sensation i Norge. Romanen har sålt i över 100 000 exemplar, översatts till en rad språk och nominerades även till Nordiska rådets litteraturpris.
' Arv och miljö' är en oavlåtligt engagerande roman, som inte går att glömma när man har läst den. Den kan beskrivas som en explosion, men en helt kontrollerad sådan. Den fortsätter att verka i läsaren, som alltid när en oavvislig och sönderslitande erfarenhet till slut blivit gestaltad.
Sydsvenskan
Dess starka emotionella sanningar griper tag direkt, redan innan familjehemlighetens konsekvenser rullas upp: jag viker tidigt hundöra efter hundöra för att markera insikter, rörelse, formuleringar.”
Dagens Nyheter
Arv och miljö är en oerhört välskriven roman, en roman med en sorts taktil känsla - om en roman alls kan ha det. Själv har jag med blyerts skrivit bland annat så h
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Arv och miljö
  2. +
  3. Jävla karlar

De som köpt den här boken har ofta också köpt Jävla karlar av Andrev Walden (inbunden).

Köp båda 2 för 258 kr

Kundrecensioner

Det finns 10 recensioner av Arv och miljö. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Tänkvärd

    Skriven med speciell prosa. Man kan relatera till innehållet och lära sig om både den inre och yttre själen genom bokens beskrivning av huvudpersonens inre tankar och ställningstagande.

  2. Handling
    -, 20 december 2021

    Handlingen lite stillastående.Speciellt med att samma mening sägs om o om igen¿den riktiga läskänslan infinner sig inte¿bara en stor sorg över den som fastnat i det förgångna .

  3. Nja, inte min kopp av te
    Antares (Stockholm), 14 september 2021

    Boken är en märklig blandning av ett tjatigt, rättshaveristiskt självömkande och skoningslöst självutlämnande. Känns som en dagbok som kanske inte borde ha publicerats - håller med tidigare recensent om att det känns som att den beskriver traumat obearbetat, medan det pågår, utan perspektiv, och det är sällan så lyckat. Till sist önskar man nästan protagonisten åt skogen. Tycker heller inte att språket lyser särskilt. Ganska tråkig, faktiskt.
    Det är synd, eftersom den berör ett viktigt ämne.

  4. Långt borta och nära

    Vigdes Hjort skriver på ett mycket speciellt sätt och det tog några sidor att komma in i texten.Så berörande, så omskakande och ändå nykter och precis i många stycken. Jag tyckte mycket om den, sträckläste för att inte tappa känslan.

  5. Blandat
    Bokmalaren, 11 oktober 2019

    En bok som får läsaren att leva sig in i författarens upplevelse. Det känns dock som man är med i en process där författaren går igenom sitt trauma genom många upprepningar och ett upprepningsmönster kring händelserna som beskrivs. Jag tyckte om den mycket bitvis men det var också ibland en text som kändes mer riktad inåt berättaren och inte mot läsaren.

  6. En berörande bok
    Ann-Louise Christel Danlarén, 23 september 2019

    En mycket välskriven och berörande bok med ett inkännande och empatisk förhållande till en utsatt människans situation men också den styrka som finns hos oss alla.

  7. Nära och distansierat på samma gång
    Pia , 10 september 2019

    Fin läsning. Jag gillar Vigdis språk och hur berättelsen pendlar mellan intensiv upplevelse och ett mer distansierat förhållningssätt. Ger en intressant och inkännande beskrivning av hur en traumatisk upplevelse kan forma ett människoliv och hur ett familjedrama hanteras ur olika perspektiv och utifrån olika premisser. Väldigt välskriven och nyanserad! Klart läsvärd!

  8. Inget för mig.
    marie klintberg, 4 september 2019

    Alldeles för tunn, både i språk och känsla. Upprepningar, inga " riktiga " känslobeskrivningar som man rycktes med i. Nej, den spolades av mig.

  9. Arv och miljö
    Anna Birgitta (Dalarna), 30 augusti 2019

    Mycket besynnerlig! Jag gav upp efter bara några sidor. Det kanske beror på att jag inte är tillräckligt begåvad för att förstå finessen med den som har fått så många lovord.

  10. Besviken läsare
    Jogge, 27 augusti 2019

    Sällan blivit så besviken på en bok som fått så fina recensioner, en historia om arv och sexuella övergrepp, som inte kommer någonstans, utan bara upprepa samma mantra hela boken!

Visa alla 10 recensioner

Fler böcker av Vigdis Hjorth