Galenskap : en bok om vetenskap (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
205
Utgivningsdatum
2021-03-26
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Dimensioner
217 x 145 x 18 mm
Vikt
450 g
SAB
Vla
ISBN
9789127829084

Galenskap : en bok om vetenskap

(8 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2021-03-26
228
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Med lätt penna gör Landén nedslag i den världsomspännande medicinska forskningens historia och begripliggör hur vi kommit dit vi är i dag, med effektiva behandlingar mot många tidigare dödliga sjukdomar. Han driver ofta saker till sin spets på ett både komiskt och absurt vis, vilket ihop med den ironiska och bitska tonen gör läsningen nästintill oavlåtligt underhållande.

Göteborgsposten
Läkekonst och katolska kyrkan, andeutdrivning och healing, diagnoser och psykoser möts i Mikael Landéns avslöjande inblick i våra försök att förstå och lindra lidande.

Psykiatrin ger bättre och säkrare vård idag än för 100 år sedan och vi kommer att få se nya förslag på hur psykiska sjukdomar lindras, botas och förebyggs. Men finns psykiska diagnoser över huvud taget och hur kan vi veta om akupunktur fungerar bättre eller sämre än psykoterapi?

En svårighet är att det inte finns någon annan grund för diagnos än de symtom patienten själv berättar om; inget blodprov att ta, ingen röntgenbild att granska. Samtidigt är just diagnoser helt centrala för att avgöra om behandlingen fungerar.

Att människor kan simulera psykisk sjukdom är en sak. Ett värre problem är att psykiatriska diagnoser kan användas i andra syften än att hjälpa människor. Med risk för förödande konsekvenser.

Galenskap – en bok om vetenskap handlar om diagnoser, evidens och vetenskap – och vad som ser ut att vara det.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Galenskap : en bok om vetenskap
  2. +
  3. Nya vägar i vårdetiken

De som köpt den här boken har ofta också köpt Nya vägar i vårdetiken av Gunilla Silfverberg, Rebecka Andersen, Lars Andersson, Mats J Hansson, Henrik Lerner (häftad).

Köp båda 2 för 567 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Galenskap : en bok om vetenskap. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Svarar inte på viktiga vetenskapliga frågor
    Leif Klöfver, 13 oktober 2021

    Jag vet inte mycket om psykiatri men hade ändå lite "fördomar". Jag hade läst om
    1) principer för hjärnans neurala nätverk med dess inlärning från miljön (psykogenes).
    2) slutrapport från FN:s rapportör Dainius Puras 2020-04-15 (utsedd enl. speciell procedur för oberoende). Puras kritiserar skarpt rådande biomedicinska modell och förordar mer social modell.

    Landéns bok förklarar en hel del begrepp relaterade till vetenskap, t ex evidens, placebo, RCT-studier etc och hur resu... Läs hela recensionen

  2. Tänkvärd.
    Vanja Regnander (Varberg), 22 april 2021

    OK, med tänkvärt innehåll. Men - tyvärr är tonen i boken ibland något raljerande och det gör läsningen, i mina ögon, lite obekväm.

    Lästips: Blue Print, hur DNA ritar om vår psykologi. Av Robert Plomin.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Mikael Landén

  • Galenskap

    Mikael Landén

    Läkekonst och katolska kyrkan, andeutdrivning och healing, diagnoser och psykoser möts i Mikael Landéns avslöjande inblick i våra försök att förstå och lindra lidande. Psykiatrin ger bättre och säkrare vård idag än för 100 år sedan och vi kommer a...