Funkis : Stilen som byggde Sverige (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
160
Utgivningsdatum
2006-09-01
Förlag
Bokförlaget Forum
Medarbetare
Fuhre, Lars (form) / E:son Lindman, Åke (foto)
Illustrationer
foto
Dimensioner
252 x 195 x 20 mm
Vikt
820 g
SAB
Ic-c
ISBN
9789137128603

Funkis : Stilen som byggde Sverige

(4 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2006-09-01

Slutsåld

Funkis är mer attraktivt än någonsin och drar ständigt till sig nya generationers intresse. Det tycks inte spela någon roll att mer än sjuttiofem år har gått sedan stilen slog igenom på allvar vid Stockholmsutställningen 1930. Själva namnet funkis lite slängigt och kompisbetonat vittnar om att begreppet är djupt rotat i den svenska folksjälen. Men vad är svensk funkis? Vilken filosofi ligger bakom? Hur skiljer sig trettiotalets originalfunkis från senare tiders kontroversiella nytolkningar? Den spännande historien berättas här genom porträtt av nio inflytelserika funkisarkitekter både de omsusade och kända och de mindre kända som alla lägger nya dimensioner till den gängse bilden.

Ur innehållet:1. Stilen som byggde Sverige om bakgrunden till funkis2. Ingrid Wallberg raka vägen från Rue de Sèvres3. Paul Hedqvist precision och karg vänlighet4. Charles Elmström livet på landet5. Erik Friberger marxist och produktutvecklare6. Sven Markelius mr Funkis himself7. Gunnar Asplund mer tidlös än funkis8. Uno Åhrén pappa Betong9. Hans Westman tänk globalt, agera lokalt!10. Edvin Engström borgarklassens diskreta charm11. Framtiden tur och retur om utvecklingen fram till idag

Boken är ett stycke levande nutids- och designhistoria och berättar om utvecklingen på ett underhållande och intressant sätt. Mycket av den originalfunkis som kom till under de första årens intensiva byggande, framför allt av bostäder, finns fortfarande kvar i våra stadsmiljöer. Vackra, kongeniala fotografier visar den typiska arkitekturen, de åtråvärda interiörerna, de snygga möblerna och de coola föremålen. Och det är lätt att förstå varför funkisstilen är så populär och fortfarande utövar en sådan dragningskraft!

Ingrid Sommar är en av våra mest anlitade designskribenter. Hon och fotograf Åke E:son Lindman har var för sig och tillsammans publicerat många böcker om arkitektur och design, till exempel Stockholm modern, Nordiskt ljus hemma, Made in Malmö och Italienska trädgårdar. De medverkar regelbundet i svenska och internationella inredningsmagasin och i arkitektvärldens egna tidskrifter.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Funkis : Stilen som byggde Sverige. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Bra men vinklad bok
    Otto von Bismarck, 30 mars 2016

    Boken tar upp funkisen i Sverige och några av dess viktigaste arkitekter. Boken är en bra sammanställning, men är onyanserat positiv till denna stil som förstört så mycket av det fina vi haft i Sverige.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Ingrid Sommar

  • Arvid Fuhre : arkitekt och kulturbärare i framgångstid

    Claes Caldenby, Ingrid Sommar

    Villor, landshövdingehus, skolor och offentliga byggnader i Göteborg och Helsingborg bär hans omsorgsfulla signatur. Arvid Fuhre hör till den generation arkitekter som under 1900-talets första hälft förvaltade och vidareutvecklade svensk byggnadsk...

  • Fotografer i Östergötland : från daguerreotypi till digitalt

    Jens Holbom, Eva Dahlman, Pernilla Pusa, Rolf Olson, Ingrid Sommar

    Under 1840-talet kom fototekniken daguerreotypi till Östergötland. Det var den första fotografiska teknik som nådde offentligheten och den räknades då som det mest moderna och innovativa man kunde tänka sig. Det blev möjligt för de allra flesta at...

Övrig information

Funkis är mer attraktivt än någonsin och drar ständigt till sig nya generationers intresse. Det tycks inte spela någon roll att mer än sjuttiofem år har gått sedan stilen slog igenom på allvar vid Stockholmsutställningen 1930.
Men vad är svensk funkis? Vilken filosofi ligger bakom? Hur skiljer sig trettiotalets originalfunkis från senare tiders kontroversiella nytolkningar? Den spännande historien berättas här genom porträtt av ett tiotal funkisarkitekter. Både de välkända och omsusade som Gunnar Asplund, Sven Markelius och Paul Hedqvist ¿ och mindre kända som Ingrid Wallberg, Charles Elmström och Edvin Engström ¿ som alla lägger nya dimensioner till den gängse bilden.
Boken är ett stycke levande nutids- och designhistoria och berättar om utvecklingen på ett underhållande och intressant sätt. Vackra, kongeniala fotografier visar den typiska arkitekturen, de åtråvärda interiörerna, de snygga möblerna och de coola föremålen. Och det är lätt att förstå varför funkisstilen är så populär och fortfarande utövar en sådan dragningskraft!