Rumtid : en introduktion till Einsteins relativitetsteori (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
168
Utgivningsdatum
2006-06-01
Upplaga
1
Förlag
Studentlitteratur AB
Illustrationer
ill.
Dimensioner
246 x 170 x 10 mm
Vikt
420 g
SAB
Uccea
ISBN
9789144001234

Rumtid : en introduktion till Einsteins relativitetsteori

(10 röster)  |  Läs 6 recensioner
Häftad,  Svenska, 2006-06-01
333
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
"Inget kan färdas snabbare än ljuset". "Massa och energi är samma sak". Dessa påståenden låter kanske vagt bekanta - men vad betyder de egentligen? Hur hänger de ihop?
Påståendena har att göra med den speciella relativitetsteorin som Einstein lade fram 1905. Resonemangen är utformade för att kräva så lite förkunskap i matematik och fysik som möjligt, utan att för den skull bli ofullständiga. I sista kapitlet introduceras den allmänna relativitetsteorin.
Boken lämpar sig för grundläggande högskolekurser i relativitetsteori, men vänder sig även till fysikstuderande på olika nivåer liksom till andra som är nyfikna på teorin och vill förstå den.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Rumtid : en introduktion till Einsteins relativitetsteori
  2. +
  3. Till växten : en kärlekshistoria

De som köpt den här boken har ofta också köpt Till växten : en kärlekshistoria av Maja Alskog Bredberg (häftad).

Köp båda 2 för 562 kr

Kundrecensioner

Det finns 6 recensioner av Rumtid : en introduktion till Einsteins relativitetsteori. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Väldigt bra populärvetenskaplig bok
    Per Johansson, 21 mars 2022

    Författaren beskriver på ett väldigt bra och lättfattligt sätt relativitetsteorin, utan att fastna i matematiska detaljer som inte alla har kunskap om. Något som fler forskare borde göra.

  2. Överraskande lättläst!
    Bengt Mjöberg, 26 juni 2018

    Genom att genomgående illustrera den speciella relativitetsteorin med rumtiddiagram (i stället för att ge en matematisk härledning) lyckats Sören Holst att presentera teorin på ett elegant och överskådligt sätt.

  3. Lättläst
    Mattias, 2 september 2017

    Boken förklarar den speciella relativitetsteorin på ett enkelt och pedagogiskt sätt men det betyder inte att det går att förstå relativitetsteorin.

  4. Pedagogisk och lättläst!
    N.E, 5 juli 2017

    Många illustrationer för att beskriva sånt som kan vara svårt att förstå.
    Jag köpte boken för en sommarkurs som hålls av författaren på SU, men boken fungerar lika bra för någon som bara vill få en introduktion till relativitets teorin hemma!

  5. Den speciella relativitetsteorin är felaktig
    Jan Slowak, 21 mars 2017

    Boken är bra, enkel, logisk, pedagogisk. Det är inget snack om det!

    Men det hjälper inte.
    Den speciella relativitetsteorin är felaktig i sina grunder.
    I den här boken handlar det om hur man går över från verkligheten till den matematiska modellen som man kallar för "rumtidsdiagram".

    Jan Slowak, Jönköping

  6. En riktigt bra och välskriven bok om Einsteins teori....
    Daniel, 25 augusti 2013

    En riktigt bra och välskriven bok om Einsteins teori. Författaren lägger ner mycket tid och energi på att verkligen förklara fenomenen istället för att bara lägga fram korta matematiska bevis. En mycket läsvärd och intressant bok.

Visa alla 6 recensioner

Fler böcker av Sören Holst

Övrig information

"Inget kan färdas snabbare än ljuset"
"Massa och energi är samma sak"

Dessa påståenden låter kanske vagt bekanta ¿ men vad betyder de egentligen? Hur hänger de ihop?

Påståendena har att göra med den speciella relativitetsteorin som Einstein lade fram 1905. Här visade han att rummet och tiden inte kan vara oberoende och absoluta begrepp så som man dittills trott. Han fann till exempel att tiden går olika fort beroende på hur man rör sig. Teorin innebar även att flera begrepp inom fysiken måste revideras. Massa och energi visade sig vara nära förbundna ¿ något som Einstein kunde sammanfatta i vad som skulle komma att bli fysikens mest berömda formel: E=mc2.

I denna bok förklaras den speciella relativitetsteorin och några av dess konsekvenser. Resonemangen är utformade för att kräva så lite förkunskap i matematik och fysik som möjligt, utan att för den skull bli ofullständiga. I sista kapitlet introduceras den allmänna relativitetsteorin.

Boken lämpar sig för grundläggande högskolekurser i relativitetsteori, men vänder sig även till fysikstuderande på olika nivåer som vill ha mer ¿¿kött på benen¿¿ ¿ och kanske ett mindre matematiskt perspektiv på teorin än det konventionella ¿ liksom till andra som är nyfikna på teorin och vill förstå den.