Fonetikens grunder (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
355
Utgivningsdatum
2004-10-01
Upplaga
1
Förlag
Studentlitteratur AB
Dimensioner
230 x 160 x 25 mm
Vikt
630 g
SAB
F.011
ISBN
9789144042381

Fonetikens grunder

(4 röster)  |  Läs 1 recension
Häftad,  Svenska, 2004-10-01
389
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Detta är den första grundläggande boken i allmän och svensk fonetik på nästan 40 år. Det är en lärobok som ger en genomgång av fonetikens grunder med hänsyn tagen till aktuell forskning. Bland det som tas upp i boken finns en rad intressanta ämnen som skillnaden mellan djurens läten och människornas språk, barnets joller och tidiga tal samt förhållandet mellan text och tal. Vidare behandlar författaren ljudsystemen i svenskan och jordens språk, hur språkljuden förändras med tiden, svenskans dialekter, språkljudens bildning, akustik och perception och talets musikaliska dynamik (prosodi). Han tar också upp talstilar och "uttalslättnader" (koartikulation och reduktion) samt fonem, särdrag och fonologiska regler. Boken kan läsas utan särskilda språkvetenskapliga förkunskaper. Den är i första hand tänkt att användas i grundkurser i lingvistik vid universitet och högskolor. Mera generellt vänder den sig till studerande i fonetik, allmän språkvetenskap, nordiska språk och andra språkämnen. Boken kan också rekommenderas till den som vill fräscha upp äldre kunskaper i fonetik med tanke på tillämpningar inom språk- och uttalspedagogik, logopedi och annan språk- och talterapi, samt talteknologi och rättsfonetik.

Fonetikens grunder har en webbplats som bl.a. innehåller ljudexempel, övningsuppgifter, temaordlista samt länkar till andra relevanta webbplatser.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Fonetikens grunder
  2. +
  3. Att tänka uppsats : det vetenskapliga arbetets grundstruktur

De som köpt den här boken har ofta också köpt Att tänka uppsats : det vetenskapliga arbetets ... av Marcus Agnafors, Magnus Levinsson (häftad).

Köp båda 2 för 624 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Fonetikens grunder. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Boken är innehållsrik och tar upp breda fält inom...
    Erik Elvers, 3 oktober 2013

    Boken är innehållsrik och tar upp breda fält inom fonetiken. En del avsnitt är ganska tekniska och krävde för mig flera genomläsningar. Jag hade svårt att orientera mig i några bilder, hade underlättat om bildtexten innehållit "sett från vänster" eller liknande. Även närmare förklaring av en del latinska muskelnamn hade varit välkommen, t ex står om laterala cricoarytenoidmuskeln bara att den fått sitt namn av att den fäster på ringbrosket och kannbrosken.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Olle Engstrand

Övrig information

Detta är den första grundläggande boken i allmän och svensk fonetik på nästan 40 år. Det är en lärobok som ger en genomgång av fonetikens grunder med hänsyn tagen till aktuell forskning.

Bland det som tas upp i boken finns en rad intressanta ämnen som skillnaden mellan djurens läten och människornas språk, barnets joller och tidiga tal samt förhållandet mellan text och tal. Vidare behandlar författaren ljudsystemen i svenskan och jordens språk, hur språkljuden förändras med tiden, svenskans dialekter, språkljudens bildning, akustik och perception och talets musikaliska dynamik (prosodi). Han tar också upp talstilar och uttalslättnader (koartikulation och reduktion) samt fonem, särdrag och fonologiska regler.

Boken kan läsas utan särskilda språkvetenskapliga förkunskaper. Den är i första hand tänkt att användas i grundkurser i lingvistik vid universitet och högskolor. Mera generellt vänder den sig till studerande i fonetik, allmän språkvetenskap, nordiska språk och andra språkämnen. Boken kan också rekommenderas till den som vill fräscha upp äldre kunskaper i fonetik med tanke på tillämpningar inom språk- och uttalspedagogik, logopedi och annan språk- och talterapi, samt talteknologi och rättsfonetik.