Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
184
Utgivningsdatum
2019-06-27
Upplaga
4
Förlag
Gleerups Utbildning AB
Originaltitel
Juridik i professionellt lärarskap, 4 uppl : Lagar och värdegrund i den svenska skolan
Dimensioner
215 x 150 x 12 mm
Vikt
300 g
SAB
Em-c:oe
ISBN
9789151102399

Juridik i professionellt lärarskap : lagar och värdegrund i den svenska skolan

(1 röst)
Häftad,  Svenska, 2019-06-27
351
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Det är svårt att tänka sig ett fungerande samhälle utan lagar. Lagar är ett system av regler som skapar ett ramverk för hur vi agerar. De både underlättar samarbete och sätter gränser för vårt handlande. Den demokratiska värdegrunden är också ett slags ramverk som påverkar mycket av vårt liv och de offentliga institutionerna.

Juridik i professionellt lärarskap handlar om både lagar och värderingar i svenska skolor, fritidshem och förskolor. Den sammanfattar den lagliga grund som reglerar lärares arbete och innehåller både hänvisningar till lagtexter och exempel från vardagen i skolan. Boken kan användas dels som ett uppslagsverk av alla som arbetar i skolan, dels som underlag för en diskussion och ett problematiserande av den värdegrund som grundlagar, lagar och andra styrdokument ger uttryck för.

Områden som behandlas är bland annat myndighetsutövning, offentlighet och sekretess, ordningsregler, kameraövervakning, fotografering, diskriminering, anmälan till socialen, tvångsåtgärder och upphovsrätten. I boken diskuteras även det multikulturella samhällets betydelse för skolan och hur skolpersonal kan handskas med mobbning och rasism. Författaren diskuterar också innehållet i den demokratiska värdegrunden, både generellt och för att klargöra vad det innebär för arbetet i skolan. Bokens fjärde upplaga är uppdaterad med hänsyn till EU:s gemensamma dataskyddsförordning (GDPR) samt ändringar i skollagen och andra rättskällor.

Marco Nilsson är docent i statsvetenskap och verksam vid Högskolan för lärande och kommunikation vid Jönköping University.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Juridik i professionellt lärarskap : lagar och värdegrund i den svenska skolan
  2. +
  3. Undervisning i teori och praktik - en introduktion i didaktik. 8:e upplagan

De som köpt den här boken har ofta också köpt Undervisning i teori och praktik - en introdukt... av Gunnar Lindström, Lars Åke Pennlert (häftad).

Köp båda 2 för 611 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Marco Nilsson

  • Introduktion till samhällsvetenskaplig analys, 2 uppl

    Mikael Hjerm, Simon Lindgren, Marco Nilsson

    Samhällsvetenskaplig forskning handlar om att studera sociala fenomen som väcker frågor och skapar nyfikenhet. Men för att man ska kunna besvara frågorna och stilla sin nyfikenhet måste man veta hur man ska gå tillväga. I den här boken beskrivs oc...

  • Jihadism in Scandinavia

    Marco Nilsson

    This book is based on unprecedented interviews with active and former jihadists, even IS fighters. It focuses on the changing nature of jihad as a social phenomenon and how jihad changes jihadists. It argues that there are fascinating generational...