Fritt fall : spelet om Swedbank (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
347
Utgivningsdatum
2012-06-25
Upplaga
1
Förlag
Ekerlids
Dimensioner
210 x 135 x 20 mm
Vikt
460 g
SAB
Qaeb
ISBN
9789170922152

Fritt fall : spelet om Swedbank

(2 röster)  |  Läs 1 recension
Häftad,  Svenska, 2012-06-25
215
  • Skickas från oss inom 7-10 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
När Jan Lilja, chef för Swedbanks Treasury, tidigt måndagen den femtonde september 2008 tog hissen upp till våning åtta på Regeringsgatan 13 i Stockholm visste han redan att den amerikanska investmentbanken Lehman Brothers
skulle gå omkull under dagen. Vad han inte visste var att Swedbank nästan skulle dras med i fallet. Swedbanks arbetande ordförande Carl Eric Stålberg och koncernchef Jan Lidén hade spelat högt. Plötsligt befann sig banken i
fritt fall.
Stålberg och Lidén hade jagat tillväxt och höga vinster i Baltikum och Ukraina. Snart skulle Lettland och Ukraina kollapsa. Ovanpå allt detta satt Swedbank och lånade upp pengar på korta löptider mitt i en finanskris.
Den femtonde september 2008 tystnade telefonerna på Swedbanks treasuryavdelning. Interbankmarknaden där Swedbank, och alla andra banker, lånade pengar var död. För en bank med kort upplåning kunde det betyda slutet.
Varje dag satt nu Jan Lilja med långa listor på utflöden och inflöden av pengar. De visade hur mycket pengar det fanns kvar innan banken skulle gå omkull.
Banken var i akut behov av hjälp och fick det. Riksgälden, Riksbanken och regeringen lanserade det ena räddningspaketet efter det andra.
Tjänstemännen och politikerna betonade att de hjälpte hela branschen, inte en enskild bank. Men sanningen var den att de framför allt hjälpte Swedbank.
Utan svenska skattebetalares hjälp hade Swedbank gått i konkurs. En sanning som tystades ner från alla håll. Här är historien om krisen i Swedbank.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Fritt fall : spelet om Swedbank
  2. +
  3. Hitta rätt i stället för att leta fel : vägen till ett gladare liv, bättre relationer och oslagbara team

De som köpt den här boken har ofta också köpt Hitta rätt i stället för att leta fel : vägen t... av Gunnel Ryner (häftad).

Köp båda 2 för 464 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Fritt fall : spelet om Swedbank. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Bra att veta..
    Boris Millgård, 26 maj 2015

    Visste inte riktigt hur illa det var och hur bankerna räddades av löntagarna. Men det var billigare att rädda banker än att låta dem tvinga de skuldsatta att gå ifrån hus & hem etc.
    Inte lätt att förstå hur bankledningarna fick ta ut höga löner & bonusar efteråt.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Birgitta Forsberg