Lögner (och de lögnaktiga lögnarna som sprider dem) : en rättvis och balans (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
376
Utgivningsdatum
2003-11-01
Förlag
Brutus Östlings bokf Symposion
Översättare
Tore Winqvist
Originaltitel
Lies and the lying liars who tell them
Medarbetare
Hammarberg, Jörgen (red.)
Illustrationer
ill.
Dimensioner
225 x 155 x 30 mm
Vikt
593 g
SAB
Ocf-qa,Ocgb-qa
ISBN
9789171396600

Lögner (och de lögnaktiga lögnarna som sprider dem) : en rättvis och balans

en rättvis och balanserad titt på den amerikanska högern

(3 röster)  |  Läs 3 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2003-11-01

Slutsåld

"Ska en svidande satir bli spiken i kistan för Bushregimen? Det är inte alls osannolikt att Lögner blir tuvan som stjälper lasset", skrev Dagens Nyheter om Al Frankens bok som kom ut i USA under hösten.

I USA:s mest omtalade bok hösten 2003 levererar stå-upp-komikern Al Franken en dråplig och övertygande bredsida riktad mot den amerikanska högerns mer än lovligt fria umgänge med sanningen. Till hjälp har Franken haft ett team bestående av fjorton Harvard-studenter som dygnet runt jobbade med att finkamma högerorienterade politiska kommentatorer och satirikers tidningsartiklar, olika tv-framträdanden och radioprogram.

Lögner är en lika underhållande som svidande vidräkning med lögnerna från Bush-regimen. Franken plockar i detalj sönder uttalanden från en amerikansk höger som inte drar sig för att leverera rent vilseledande information för att driva hem budskapet att Amerika skulle hotas av liberalernas och demokraternas opatriotiska inställning. I ett av bokens mest explosiva avsnitt avslöjas lögnerna i högerns påståenden att Clintonadministrationen lämnade dörren öppen för attacken mot World Trade Center den 11 september 2001. I själva verket avslöjar Franken och hans team hur Bushadministrationen på det mest flagranta vis ignorerade alla de varningar som Clintonadministrationen framförde gång på gång till Bush, som fram till den 12 september var mer intresserad av att uppfostra sina hundar än av att bekämpa terrorismen.

Hur har Bush kunnat slinka undan med alla lögner? Media har inte velat vara oartiga och sårande, eftersom man helt enkelt trott att Bush varit dum. Franken visar tvärtom att den skenbara dumheten är en strategi från presidentens sida för att medvetet kunna fara fram med osanning.

Med humorn som vapen och stenhård koll på fakta har Al Franken skrivit en bok som mycket väl kan bli droppen som till slut får Bush på fall. Franken har gjort det förut, med en bok när Clintons valförlust för alla tedde sig självklar.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Lögner (och de lögnaktiga lögnarna som sprider dem) : en rättvis och balans. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Väldigt underhållande
    Clintons cigarr, 2 februari 2004

    Jag har precis läst klart den engelskspråkiga utgåvan och har skrattat högt flera gånger på vägen. Även om flera av de amerikanska mediepersonligheter som synas (Fox-reportrar och konservativa debattörer) är okända för mig är lustmorden på dem och deras uttalanden rejält underhållande. Bitvis fastnar skratten i halsen när man tänker på att dessa tokstollar och klantskallar faktiskt har en enorm påverkan på det amerikanska folket.

    Jämfört med Moore är Franken mindre radikal men mer u... Läs hela recensionen

  2. Besviken
    maxelson, 27 januari 2004

    Det var med stora förhoppningar jag började läsa Al Frankens bok Lögner. Efter att ha läst Michael Moores Korkade vita män tänkte jag att detta var något för mig, men tji fick jag.

    Där Moore lyckas finna alternativa vinklar och nya grepp på den amerikanska kulturen försöker Al Franken bara överbevisa sin republikanska motståndare att han själv är den störste patrioten. Franken är demokrat och en ganska vänstersinnad sådan, men med svenska mått står han någonstans där fp står - vilket... Läs hela recensionen

  3. Verkligen läsvärd
    Ingrid, 19 januari 2004

    Det här är en helt underbar bok. Den är rolig och allvarlig. Vilket kan vara svårt att kombinera. Man blir aldrig uttråkad, och kan knappt lägga den ifrån sig. Den tar upp det här ämnet på ett granskande och intressant sätt.

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Al Franken

Recensioner i media

"Franken är noga med detaljerna och ingen av hans kritiker har kunnat beslå honom med några sakfel. Ändå skriver han stor komik ... en blandning mellan Jan Guillou och Groucho Marx."
Aftonbladet

"Lögner är viktig och inte bara det. Den är unik, för inte gick det att ana att sanningen kunde ha ett sådant underhållningsvärde ... Fast det handlar förstås om hur sanningarna levereras ... Läsaren hålls på gott humör under närmare 400 sidor. Franken är inte snäll, men det är inte heller de som sprider lögnerna, och till skillnad från dem är han närmasty oantastligt underbyggd."
Peter Borgström, Dagens Nyheter

"En bok att lära av. Och skratta hejdlöst åt."
Göran Hägg, Aftonbladet

"Och allt det här skriver Franken om i detalj, fråga för fråga, och jag har inte skrattat så mycket i höst som åt den här boken. Franken är original-humorist..."
Maja Aase, Kulturnytt P1

"Roligare än Michael Moore."
New York Times

Övrig information

"USA:s just nu mest omtalade bok... Ska en svidande satir bli spiken i kistan för Bushregimen? Det är inte alls osannolikt att LÖGNER blir tuvan som stjälper lasset", skrev Peter Borgström i DAGENS NYHETER när Al Frankens bok kom ut för ett par månader sedan. Den svenska översättningen kommer nu med ett rykande färskt tillägg av författaren och ett svenskt förord. LÖGNER (och de lögnaktiga lögnarna som sprider dem) är en lika underhållande som effektiv vidräkning med lögnerna från den amerikanska ultrahögern och från etablerade konservativa media. Med humorn som vapen och stenhård koll på fakta har Al Franken skrivit en bok som mycket väl kan bli droppen som till slut får Bush på fall. Franken har redan gjort det en gång, med en bok som kom ut 1996 i ett läge när alla var säkra på att Bill Clinton aldrig sk