Kreousas skugga : fiktionsteoretiska nedslag i senantikens latinska littera (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
842
Utgivningsdatum
2006-03-01
Förlag
Brutus Östlings bokf Symposion
Dimensioner
224 x 170 x 37 mm
Vikt
1080 g
SAB
Goc
ISBN
9789171397478

Kreousas skugga : fiktionsteoretiska nedslag i senantikens latinska littera

fiktionsteoretiska nedslag i senantikens latinska litteratur

Inbunden,  Svenska, 2006-03-01
277
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Under fjärde, femte och sjätte århundradena av vår tideräkning råkade den antika kulturen i kris. Hela den klassiska fiktionsvärlden utsattes för en korseld av teoretisk eller satirisk polemik från de fromma intellektuella.
Augustinus, Hieronymus och deras asketiska efterföljare gjorde upp räkningen med Musernas tillbedjare i den kristna realitetsprincipens namn. Men de kämpade också med sin egen dragning till diktens bildspråk, grundlagd under skolårens övningar i grammatik och retorik.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Kreousas skugga : fiktionsteoretiska nedslag i senantikens latinska littera
  2. +
  3. Omvändelser : nedslag i svenska romaner under hundra år

De som köpt den här boken har ofta också köpt Omvändelser : nedslag i svenska romaner under h... av Inger Littberger (inbunden).

Köp båda 2 för 468 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Anders Cullhed

Övrig information

I Kreousas skugga tecknar Anders Cullhed det här dramatiska förloppet, som gjorde fiktionslitteraturen till en utrotningshotad konstart samtidigt som den trevade efter nya former och en ny poetik. Här framträder senantikens kritiska omprövning av inbillningens värld som ett avgörande ögonblick i det gamla gräl mellan filosofin och poesin, som hade tagit sin början i det arkaiska Grekland och som sträcker sig långt in i vår egen tid.

"Vår egen tid har visat upp ett förfärande antal modeller för nya handklovar på poesin, samtidigt som fiktionen i tidigare okänd utsträckning kommit att institutionaliseras och plattas ut ... Kreousas uppfordrande skugga förblir tydligen en provokation långt sedan Augustinus gjort avbön för sin ungdoms läsefrukter, långt sedan Vergilius gav den gestalt och långt sedan Troja lagts i aska."

Anders Cullhed är professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet.