Axel Larsson : möbelformgivare och inredningsarkitekt under fem decennier (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
175
Utgivningsdatum
2013-11-07
Upplaga
1
Förlag
Carlsson
Medarbetare
Molin, Johannes (form)
Dimensioner
271 x 214 x 18 mm
Vikt
971 g
SAB
Ibz Larsson, Axel,709.2,Ihhb-c.5,749
ISBN
9789173316064

Axel Larsson : möbelformgivare och inredningsarkitekt under fem decennier

(2 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2013-11-07
359
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Axel Larsson (18981975) var yrkesverksam under mer än 50 år och tillhörde en handfull grupp av möbel- och inredningsarkitekter som spelat en stor roll och påverkat utvecklingen inom sin yrkessfär. Larsson var en omodern person i den meningen att han inte strävade efter att själv synas. Han var under 30 år anställd vid Svenska Möbelfabrikerna i Bodafors, som sällan var intresserade av att marknadsföra den enskilde formgivaren utan snarare företaget. När Larsson samarbetade med byggnadsarkitekter var förhållandet detsamma. Likaså var hans filosofi att en möbels ändamålsenlighet var det väsentliga, inte en uppseendeväckande form. Även om han inte var någon renlärig funktionalist, så stod alltid funktionen i fokus för hans formgivning och inredning. Möbler ur hans första större möbelserie visades på Stockholmsutställningen 1930. Han skapade ett oräkneligt antal möbler och många betydande inredningar av offentliga lokaler. Bland hans större uppdrag kan nämnas Göteborgs Konserthus, Park Avenue Hotel i Göteborg och Folksamhuset vid Skanstull i Stockholm. Hans stapelbara stolar tillverkas fortfarande. Han finns representerad bland annat på Nationalmuseum och Röhsska Museet i Göteborg. Boken är ett stycke viktig svensk möbel-, design- och inredningshistoria. Rikt illustrerad.

Sigrid Eklund Nyström är fil.dr och har under många år varit avdelningschef för Samlingarna på Nordiska museet. Hon har skrivit och medverkat i en rad böcker om möbler. Hon är bosatt i Stockholm.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Axel Larsson : möbelformgivare och inredningsarkitekt under fem decennier
  2. +
  3. Den siste teaterdirektören : berättelsen om Benny Fredriksson

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den siste teaterdirektören : berättelsen om Ben... av Johan Hilton (inbunden).

Köp båda 2 för 608 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Axel Larsson : möbelformgivare och inredningsarkitekt under fem decennier. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Intressant bok om man gillar möbeltillverkning.

    Intressant bok om man gillar möbler och möbeltillverkning. Jag är uppväxt i Möbelriket Bodafors, där jag och mina förfäder har arbetat på Bodafors Möbelfabrik, som senare hette AB Svenska Möbelfabrikerna. Redan år 1890 arbetade min farmor Fridas far, Johan Peter Johannesson som möbelsnickare på Bodafors Stol och Möbelfabrik. Därefter Fridas man Carl Sellman och alla deras barn var någon gång under livets gång anställda på möbelfabriken. Många hade sin försörjning där hela sitt liv.

    ... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Sigrid Eklund Nyström

  • Bertil Fridhagen och Svenska Möbelfabrikerna i Bodafors

    Sigrid Eklund Nyström

    Bertil Fridhagen och den småländska möbeltätorten Bodafors är för evigt förknippade med varandra. Fridhagen föddes, verkade och levde hela sitt liv där, även om hans yrkesskickliga bana förde honom ut i världen för kortare perioder: utbildning, ar...

  • Fataburen. I kärlekens spår

    Ingela Bly, Birgit Brånvall, Eva Dahlman, Sigrid Eklund Nyström, Berit Eldvik