En skimrande bubbla av glas : Ingeborg Lundin, glaskonstnär och designer (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
183
Utgivningsdatum
2018-02-12
Upplaga
1
Förlag
Carlsson
Dimensioner
291 x 217 x 18 mm
Vikt
1076 g
SAB
Ibz Lundin, Ingeborg,Ihfb
ISBN
9789173318921

En skimrande bubbla av glas : Ingeborg Lundin, glaskonstnär och designer

Inbunden,  Svenska, 2018-02-12
370
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Ingeborg Lundin, glaskonstnär och designer

Glaskonstnären Ingeborg Lundins glasäpple är något av en ikon för modern design: Legendariskt och en symbol för svensk glaskonst. Det skapades redan 1952 men visas fortfarande på utställningar runt världen. Denna storslagna skapelse är enkel, spröd och graciös, samtidigt kraftfull. Inget föremål uttrycker glasbubblans luftiga skönhet lika starkt som just Äpplet. En skimrande bubbla av glas är den första bok som skrivits om Ingeborg Lundin (1921-1992), idag delvis bortglömd, men för glasintresserade fortfarande en klart lysande stjärna. En stor del av sitt yrkesliv var hon knuten till Orrefors och där ligger också tonvikten i denna framställning. Lundin var verksam under det svenska glasets guldålder och hon omskrevs som "glasets poet", "glasets Balenciaga" eller "glasets drottning".
Denna koncentrerade och välillustrerade volym förmedlar Ingeborg Lundins nyfikenhet inför glaset, materialets mysterier, arbetet på golvet nära blåsare och andra som var en förutsättning för hennes eget skapande. Genom de förstklassiga fotografierna av Lundins glas, vaser, skålar och de många friare formerna inser läsaren hennes fascination inför det material som hon hade gett sig i våld. Här får man likaså följa hennes många utställningar liksom hur hennes konst bemöttes i recensioner och artiklar.

Kerstin Gynnerstedt är fil.dr och docent vid universitetet i Växjö och född i Ingeborg Lundins trakter i Småland. Glaskonstnären Åsa Junselius, välkänd kollega av senare generation till Lundin, har skrivit bokens förord.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. En skimrande bubbla av glas : Ingeborg Lundin, glaskonstnär och designer
  2. +
  3. Rysslands militära fuck-ups

De som köpt den här boken har ofta också köpt Rysslands militära fuck-ups av Mattis Bergwall, Per Wallin, Fredrik Hagelin (inbunden).

Köp båda 2 för 569 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Kerstin Gynnerstedt

  • Vävt och broderat under två sekler : kvinnokraft och kvinnokultur

    Kerstin Gynnerstedt

    Kvinnokraft och kvinnokultur Vävt och broderat under två sekler. Kvinnokraft och kvinnokultur visar textilier som fanns i ett småländskt bondehem, hur de tillverkades och med vilka hjälpmedel. Författaren berättar om vilka kunskaper som krävdes gä...

  • Medborgarskap i brytningstid: Funktionshinder, makt och nätverk

    Kerstin Gynnerstedt, Barbro Blomberg

    Personer med egna erfarenheter av funktionshinder står i fokus för denna bok. Olika perspektiv och infallsvinklar på välfärd, arbete och bemötande liksom handikapporganisationernas roll behandlas. Utgångspunkten är teorier kring socialt medborgars...