Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
255
Utgivningsdatum
2014-03-24
Upplaga
1
Förlag
Leopard Förlag
Medarbetare
Lindblad, Niklas (form)
Dimensioner
216 x 145 x 19 mm
Vikt
413 g
SAB
Oepa-c,Oepb-c
ISBN
9789173435086

Jakten på Kapten Klänning

(102 röster)  |  Läs 17 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2014-03-24
219
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 6 format & utgåvor
"Historien om polisens jakt på en av Sveriges värsta sexbrottslingar är både spännande och hjärtskärande."
Katarina Wennstam

I juli 2009 knuffas en man ut från sjätte våningen i ett hus i Stockholmsförorten Bredäng. Polisens mordutredning avslöjar att den döde mannen hade en böjelse för våldsamt gruppsex. I förhör säger ett av hans unga kvinnliga offer att en av förövarna är polis. Hon visar fram en tidningsbild. Polisen Jonas Trolle får en chock. Mannen på fotografiet är Göran Lindberg, Kapten Klänning, rektor på Polishögskolan, en förkämpe för jämställdhet som arbetat mot kränkningar och sexism.

Jakten på Kapten Klänning är en sann berättelse om ett unikt brottsfall. Aldrig tidigare har en så hög polischef varit misstänkt för så grova brott som Lindberg. Historien är som hämtad ur en kriminalroman: telefonavlyssning, hemlig spaningsgrupp inom polisen och en husrannsakan på Polishögskolan. Men här skildras också de traumatiserade offren vars liv förändrats för alltid.

Jonas Trolle är kriminalkommissarie vid Länskriminalens spaningsrotel i Stockholm.

Göran Lindberg dömdes 2010 till sex års fängelse för våldtäkt och grov våldtäkt.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 17 recensioner av Jakten på Kapten Klänning. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Amatörmässig på många sätt
    Niklas Pivic, 15 oktober 2015

    Boken är så illa skriven, att en professionell redaktör skulle få mardrömmar av den. Den "personliga stilen" är bara irriterande. Lyssna hellre på det P3 Dokumentär-avsnitt som finns om den här boken, det rekommenderas starkt, i jämförelse med det här illa skrivna moset.

  2. Kan inte sluta läsa!
    ELINOR FRANDSEN, 6 april 2015

    En berättelse som berör. Hur kan en högt uppsatt polis utföra något liknande, snacka om dubbelmoral. Mycket duktiga poliskollegor lyckas med hårt arbete kartlägga och följa kapten klänning till han grips. En välskriven bok med enkelt språk som verkligen fångar läsaren!

  3. inte läsvärd
    Ralf, 8 februari 2015

    Boken handlar egetligen bara om Jakten på Kapten Klänning. boken är rasnade lättläst men det känns som nivån är ungefär som att läsa en helgbilaga till en kvällstidning, dvs inget märkvärdigt. Boken är helt enkelt inte särskilt djup. För att få till något djupliknande o få ihop längd har man fyllt ut boken.

    Det saknas ganska mkt i denna bok som borde ha tagits med. Tex skulle det ha varit intressant att få reda på hur reaktionen blev på alla kvinnoföreningar ute i landet efter att p... Läs hela recensionen

  4. Swedish police dept exposed
    cici, 5 oktober 2014

    Intressant läsning för den oinvigde om hur man agerar när man upptäcker kriminell verksamhet inom sina egna led, och lite mindre intressant för den som vill studera en sexualförbrytares profil som inte nämns mycket om.
    Men på det hela en riktigt läsvärd bok för den som vill veta mera.

  5. Finns andra yrken
    Paul C, 30 september 2014

    Boken som sådan är intressant mot bakgrund av att det är en sann (och sedelärande??) berättelse. Som annan recensent påtalat, författarskapet lämnar mycket övrigt att önska. Alltför mycket av "polisrapportsvokabulär". Har Jonas Trolle planer på att bli författare? Glöm det! Fortsätt som "lagens långa arm" (i själva verket en protes) tills pensionen.

  6. Efterlyser en diagnos
    Eva, 9 september 2014

    En läsvärd bok, men den hade blivit ännu bättre om läsaren fått delges en läkardiagnos över denne man. Och ännu hellre, lite mer om hans barndom, intervjuer med barndomskamrater, lärare och klasskompisar. För något mycket onormalt är det självklart med denne man, och det gör mej nyfiken att få veta vad som eventuellt format honom, eller om det är medfött. Skildringarna av övergreppen är nakna och upprörande, slutfasen nära gripandet är en gastkramande del av boken. Heder åt författaren/polisen som skrivit denna bok.

  7. Vidrig bok
    Gusa, 4 september 2014

    En vidrig bok med tanke på att den bygger på en sann historia, men den är ändå väldigt läsvärd. En sak är säker - Göran Lindberg borde definitivt tillbringa resten av sitt liv bakom galler!!
    Boken var bra skriven men vissa delar handlade lite väl mycket om författarens privatliv, det kunde ha kortats ner.

  8. En tuff läsresa
    Lina Z Ydrefelt, 1 juli 2014

    Den första dagen i juli läser jag slutet på Trolles Jakten på kapten klänning. Det är soligt på min balkong och jag blir kvar på min skrangliga stol, tacksam för att författaren till slut gett en möjlighet till läkning efter dess fasansfulla beskrivningar av våld, förnedring och maktmissbruk. Ett litet barn föds och räcks över till sin stolta storasyster. Detta är bilden jag vill spara.

    För de kvinnor och barn som skadats av (de obönhörligt beskrivna) sexuella övergreppen och våldtäk... Läs hela recensionen

  9. Läsvärd
    Kicki, 16 juni 2014

    Då detta är en sann historia blir man väldigt ledsen och stundtals äcklad med tanke på hur vissa personer i boken blir utsatta för dessa övergrepp. Jag hade nog förväntat mig mer av boken, den kändes ibland som att författaren blandade in för mycket av sitt privatliv i boken utan anledning. Men den är helt klart läsvärd.

  10. Spännande!
    Camilla Körner, 9 maj 2014

    Det är spännande att inifrån få följa jakten på poliskommissariens fd rektor på Polishögskolan, egna tankar varvat med det praktiska polisarbetet.

  11. Läs den
    petra stentagg, 27 april 2014

    En bok som griper tag direkt. Den är spännande och lättläst. Man kan inte låta bli att äcklas av dessa män som tror de har makt över unga kvinnor. Ett kliv in i en verklughet man inte trodde fanns. Helt klart en läsvärd bok.

  12. Jakten på kapten känning

    Är man intresserad av verklighetsdrama är boken läsvärd. Det framkommer inget nytt egentligen men beskriver väl polisens arbete bakom kulisserna.
    Kanske hade det blivit mer intressant om rättegångarna beskrivits mer ingående, nu mest korta citat som inte tillför så mycket.
    Rekommenderar boken till någon som missat reportage från TV, radio och press.

  13. Kanonbra
    Katarina (Gällivare), 25 april 2014

    Suverän bok, det man ska ha i åtanke när man läser denna är att det är Trolles egen skildring av ärendet. Inte en berättelse på hur saker skall ske "by the book".
    Rekommenderas varmt!

  14. Jakten på Kapten klänning
    Mst, 21 april 2014

    Berättelsen blir mer intensiv eftersom den berättas av en "som var med", dvs inte tillrättalagd av en författare. Det är intressant att delta i allt arbete och Jonas Trolles egen påverkan inför vad som händer..

  15. Tja...
    Karin Helena Johnsson, 16 april 2014

    Själva historien om hur de utredde härvan kring Lindberg är intressant men själva författarskapet lämnar en del övrigt att önska.

  16. Pervérsa män
    BJÖRN , 14 april 2014

    Boken beskriver pervérsa mäns sexuella böjelser där unga kvinnor utsätts för fruktansvärt förnedrande behandling och det är ingen upplyftande läsning. Det är beskrivningen, utdragen ur förhörs- eller rättegångsprotokollen som utan förskönande omskrivningar är så motbjudande i all sin realism att jag har svårt att rekommendare boken.
    Varför har jag läst boken ? Jag kände en av personerna i boken.

  17. Intressant.
    Åke Johnsson, 14 april 2014

    Är ej färdig med boken.
    Det jag läst hittills är bra.
    Gillar böcker som handlar om sanningar och inte påhittade historier.

Visa alla 17 recensioner

Fler böcker av Jonas Trolle

  • Bröder

    Jonas Trolle

    Erhan och Robin växer tillsammans upp under 1990-talet i Jordbro, söder om Stockholm. I början av 2000-talet drabbas Sverige ständigt av värdetransportrån. Killarna och deras kompisar är inblandade i flera av kupperna. Robin bor fortfarande hemma ...

  • Die Jagd auf Captain Kleid

    Jonas Trolle

    Im Juli 2009 wird ein Mann aus dem sechsten Stock eines Hauses des Stockholmer Vororts Bredäng gestoßen. Während der Mordermittlung deckt die Polizei auf, dass der Mann eine Neigung zu gewaltsamem Gruppensex hatte. Im Verhör sagt eins der jungen w...