1793 (pocket)
Format
Pocket
Språk
Svenska
Serie
Bellman noir (del 1)
Antal sidor
452
Utgivningsdatum
2018-03-27
Förlag
Månpocket
Medarbetare
Lindblad, Niklas (form)
Dimensioner
24 x ? x 4 mm
Vikt
10 g
SAB
Hc
ISBN
9789175038209

1793

(394 röster)  |  Läs 65 recensioner
Pocket,  Svenska, 2018-03-27
89
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 6 format & utgåvor
Vinnare av Årets bok, Crimetime Specsavers Award Årets deckardebut och Årets bästa svenska debut 2017 av Svenska Deckarakademin

Gustav III är död. Mer än ett år har gått sedan skotten föll på maskeradbalen. Kronprinsen är omyndig och krigsåren har tömt statskassan. Riket styrs av egenintressen medan folket far illa. Ingen litar på någon. Överallt frodas missnöje och paranoia.

Hösten 1793 hittas ett lik i Fatburen på Södermalm, den igenslammade sjö där allt kåkstadens avskräde hamnar. Den döde saknar armar och ben, men skadorna är inte nya.

Cecil Winge har varit Stockholms poliskammare behjälplig med sitt skarpsinne förr. Nu vacklar hans hälsa, men han krävs på en gentjänst han inte kan neka. Tiden är knapp, och den vinter som ska bli den svåraste Stockholm skådat på ett decennium är i antågande.

Ur fyra berättarperspektiv klär Niklas Natt och Dag av den sen gustavianska tiden dess prakt och ståtlighet, och avtäcker en era av kött och blod, nöd och förtvivlan, men också förhoppningar och den vilja till förändring som sått fröna till vårt eget samhälle.

1793 är Bellman noir, en beckmörk sentida ättling till Drottningens juvelsmycke och ett knytnävsslag mot den idylliserade bilden av svenskt 1700-tal.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. 1793
  2. +
  3. 1794

De som köpt den här boken har ofta också köpt 1794 av Niklas Natt Och Dag (pocket).

Köp båda 2 för 178 kr

Kundrecensioner

Det finns 65 recensioner av 1793. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Fantastiskts
    Gierth, 11 mars 2024

    Nått av det bästa jag läst (har 20 sidor kvar så hoppas att slutet blir lika bra). Dock inte bland det roligaste och mest njutbara, men var väl inte det för vanligt folk på den tiden.

    Man uppslukas genast av miljöerna och det mörker och misär som då rådde. Trots allt elände spirar någonstans ett hopp och boken saknar inte humor och en glimt i ögat under alla skildringar av fylleslag och bakfylla - mustigt och roligt.

    Mycket intressant att få vandra runt i dåtidens "lilla" ... Läs hela recensionen

  2. Ruskig och fängslande
    Dennis Ersöz, 19 februari 2024

    Helt klart den bästa historiska Stockholmsskildringen som drabbat mig. Obehaglig, skitig och ruskig, men otroligt fängslande, målande och välskriven. Enastående bra trilogi - för den som vågar.

  3. Irriterad
    MN, 8 maj 2023

    Verkar som att författaren inte kan bestämma sig för vad han ska kalla sina karaktärer så hoppar mellan för- och efternamn av nån anledning så blir onödigt komplicerat och man måste läsa om flera sidor för att fatta vem karaktären i fråga är.

  4. Onödigt frossande i brutalitet
    Sonia Wurzer, 23 februari 2023

    Jobbig att läsa pga. av den lite gammaldags svenskan. Fick googla många ord. Handlingen lite svår att följa. Det kanske var så eländigt i Stockholm 1793...

  5. Riktigt bra språk - men obehaglig
    Bokälskare, 20 juni 2022

    Om den inte varit så obehaglig och mörk att läsa hade den fått fyra stjärnor. En njutning att läsa då denne författare verkligen kan skriva. Vill/vågar dock inte läsa uppföljarna.

  6. Helt fantastiskt bok
    Andreas K, 2 maj 2022

    Vilken otroligt välskriven och spännande roman som rekommenderas starkt till alla som är intresserad av en skräckhistoria som utspelar sig på slutet av 1700-talet. Stundtals är historien så mörk att jag övervägde att sluta läsa men det gick inte då fascinationen för tidsskildringen och den helt oförutsägbara handlingen höll mig kvar. Jag har absolut ingen förståelse för dom som sågar boken för att den är för mörk/otäck det är trots allt en mörk tid som skildras och ett fruktansvärt mord, det ... Läs hela recensionen

  7. Allt för osmaklig läsning
    Hansgm, 13 april 2022

    I mitt tycke allt för otäck läsning. Efter drygt halva boken slutade jag då jag tyckte det var allt för grova skildringar av både det ena och andra slaget. Så allt för osmaklig läsning för mig.

  8. Kusligt bra!
    Gunnar, 3 april 2022

    Bra språkbehandling. Intressant handling! Fantastisk skildring av Stockholm i slutet av 1700-talet. Men inget att läsa innan man ska sova!

  9. Detta skulle kunna vara idag i något annat land
    Eva Maj-Britt Unenge, 17 mars 2022

    Spännande bladvändare och historiskt intressant. Kultur, korruption, penga- och maktbegär genom kriminalitet har inte ändrats så mycket på 200 år.

  10. Bra bok men lite tungläst
    Lars Pettersson (Timrå), 7 mars 2022

    Den tidsfärg som författaren har skapat gör boken stundtals lite jobbig att läsa. Efterföljande bok är mer lättläst. Man kan undra om de fruktansvärda ordenssällskapet finns fortfarande?

  11. Inte en deckare
    Göransson Evelyn, 2 mars 2022

    Om man vill läsa om Stockholms historia så är den säkert bra och trovärdig men som deckare väldigt dålig. Det händer egentligen ingenting och det som händer är väldigt lite i förhållande till bokens tjocklek.

  12. 1793
    Marie Back, 12 januari 2022

    Horribel, grotesk men sååå BRA
    Kul att läsa om de olika områdena i Stockholm och orientera sig.
    Väldigt bra skriven.

  13. 1793
    betttybook (Sandviken), 23 oktober 2021

    Ett enormt förarbete kombinerat med en snygg historia resulterar i en unik berättelse i en tid då Stockholm tärdes av fattigdom och skillnaden mellan rik och fattig var extremt stor. Vi befinner oss här på Södermalm hösten 1793 då ett märkligt lik dras upp ur en igenslammad stinkande sjö av Mickel Cardell, enarmad palt som försörjer sig på de sätt han kan.

    Liket visar sig vara en man som saknar extremiteter och utredningen hamnar hos Cecil Winge, en man känd för sitt skarpa intellek... Läs hela recensionen

  14. 1793
    1793, 18 februari 2021

    Väldigt bra fram till upplösningen...där hände något tycker jag. Lite för mycket, lite för utflippat för min smak. Men helt klart läsvärd inte minst för att det ger en i mina ögon trovärdig skildring av Stockholm/Sverige i slutet av 1700-talet.

  15. Välskriven
    Erika, 13 januari 2021

    En bok som stannade med mig när jag la ifrån mig den och som jag såg fram emot att plocka upp igen.
    Stundvis väldigt obehaglig men jag uppskattade språket, huvudkaraktärerna och ser fram mot att läsa uppföljaren.

  16. För mycket researchdetaljer
    Rostark, 19 oktober 2020

    En överarbetad deckare men läsvärd i sin genre. I en ambition att ge en trovärdig skildring av tiden förlorar den sej i detaljer.

  17. Den bästa
    Agge , 13 september 2020

    Den bästa boken jag läst på länge... Och jag läser massor av böcker. Niklas Natt och Dag är helt otrolig som författare. Blandar alla komponenter till en tillsynes röra från början men man kan inte sluta läsa. Sen förstår man hur boken är uppbyggd och då hamnar varje byggsten på plats. Helt otrolig!

  18. En enastående bra bok
    Buffalo Bengt , 27 juni 2020

    Språkligt mästerverk där ett mörkt Stockholm år 1793 målas upp såpass väl och detaljerat att man nära nog känner de dofter som beskrivs. Karaktärerna är mångbottnade med spännande dynamiker sinsemellan och ger liv till en mycket mörk mordgåta.
    Varning dock för känsliga läsare - det finns gott om detaljerat sadistiska drag och tortyr.

  19. Vidrig

    Vidrig en riktigt hemsk bok,inte något för mig ,önskar jag aldrig köpt den inte värd pengarna rek.ej till någon vettig människa

  20. På riktigt
    Signe Annette , 13 december 2019

    Undrar om Niklas var med på riktigt.Så verklighetstroget !!!
    Spännande och intressant från första sidan
    En perfekt historielektion som jag önskar fler tar del av

  21. Blodig bladvändare
    Niki, 6 november 2019

    En medryckande "Bellman noir" med smuts, fylleri, cynism, fattigdom och sjukdom. Ett Stockholm man är tacksam över att inte vara född i speciellt som kvinna! Välskriven med ett bra språk och en spännande handling i en trovärdig miljö som skildrar ståndssamhällets undergång. Intressanta personskildringar men den gör nästan ont att läsa.

  22. Överskattad
    Hannur, 5 november 2019

    Jag har bara hört idel hyllningar om denna bok så jag var beredd på en riktig läsupplevelse... den uteblev. Boken består av sida upp och sida ner av spyor, sjukdomar, fylla, misär, smuts och förtryck. Däremellan ingående tortyrscener med ett brott som är det vidrigaste tänkbara. Väldigt deprimerande läsning. Jag blev tvungen att ta en månadslång paus med boken halvvägs in innan jag fortsatte läsa ut den. Boken är bra skriven men jag gillar inte storyn och tidsepoken.

  23. Modern klassiker
    Kalle, 27 oktober 2019

    Mörk, tät och kuslig. Fastnar direkt. Stark person- och miljöskildring som någonstans måste vara inspirerad av Fogelströms Mina Drömmars stad. Fängslande välskriven handling men överraskande förlopp.

  24. Hur o varför??
    Rasmus, 17 oktober 2019

    Hur i hlvte kan man
    1. tänka ut såna överäckliga historier
    2. ha lust att sätta sej ner och skriva om dem
    3. tycka att det är en bra idé att låta folk läsa eländet??
    Dåliga vibbar är bara förnamnet!

  25. Det bästa jag läst på mycket länge!
    Ola Feurst, 30 september 2019

    Obegriplig inledning. De första sidorna undrar man vad det är som skildras, sedan är man fast. Man rycks med i den tid och de liv som skildras. Otäckt, detaljerat, levande, spännande. Mycket intelligent upplagt. Jag ville inte sluta läsa. Det kändes tomt när boken tog slut.

  26. En av de bästa jag läst!
    Lena, 12 september 2019

    Spänning, historia, dramatik, romantik. Den här boken har allt! Jag köper den till vänner och familj och tvingar dom att läsa den. Längtar efter nästa bok.

  27. Gamla Stockholm
    Jesper, 3 september 2019

    Älskar att läsa om det gamla Stockholm. Få en liten (om än fiktiv) inblick i stadens myllrande liv. En grymt bra berättelse, med spänning och historia. Toppen!

  28. Det var inte bättre förr
    Ninni, 15 augusti 2019

    En skrämmande men trolig beskrivning hur människor kunde ha det på 1700-talet i Stockholm. För den fattige fanns inte mycket nåd inför svårigheter. Det är inte så länge sedan egentligen.

  29. Välskriven!!
    Inbiten läsare, 8 augusti 2019

    Otroligt stark miljöskildring av Stockholm under 1700-talets slut. Själva kriminalfallet är bestialiskt men blir på något sätt underordnat de helt fantastiska miljöskildringarna. Ser fram mot del 2!!!!

  30. Enastående
    Jan Carlsson, 29 juli 2019

    Mycket välskriven och med stark skildring av de vanliga människorna liv vid 1700-talets slut med fascinerande närvarokänsla. Själva mordintrigen är underordnad miljöskildringen.

  31. Makabert äckligt mästerverk!!!!

    Finns det överhuvudtaget någon annan bok som liknar den här? Jag är 69 år och har hela mitt liv varit en läsare av allt. När jag försöker att hitta någon annan bok där i minnet som ens kan komma i närheten av denna så blir det stopp. 1793 är unik. Spänning förstås, berättad så bra och äckligt och makabert att man känner dofterna och kväljs men måste läsa vidare. Den historiska inramningen där skräcken kryper som en skitig råtta i varje mening gör att jag ibland håller för näsan och tar en min... Läs hela recensionen

  32. Besviken
    Eva-Lotta Norling (Göteborg), 5 maj 2019

    Strax under 100 sidor, sen upphörde mitt intresse för denna bok. Tråkigt nog slutade
    läsningen i ren snopenhet för min del. Boken levde inte upp till mina förväntningar.

  33. Deckare i sena 1700 talets Stockhomsmiljö
    Björn Lindhe¿, 22 mars 2019

    Förunderligt bra och spännande debut med många bra skildringar av 1700 talets levnadsvillkor.Storyn håller alla de drygt 400 sidorna.En riktig bladvändare!(Dock en väl naturalistisk och onödigt snaskig avrättningssituation i början)

  34. Bästa bok jag läst, typ

    Men dra mig i gruset! Vilken sanslös story! Och otroligt välskriven och bra berättad! Det e som 3 historier i 1

  35. Man känner doften av ett fattigt Stockholm
    Lars Behrman, 5 mars 2019

    Det är en fascinerande läsning att få följa dessa öden, man känner skitlukten från Fatburen och trashankarna Detta är en spännande deckare med många bottnar, jag var trollbunden till sista sidan, Att med med fasa och nöje man få följa dessa och samtidigt få en historielektion är man inte bortskämd med, jag längtar efter uppföljaren.

  36. Fängslande
    Challe65, 18 februari 2019

    Jag skickar med en liten varning för den som är kvackelmagad! Det är en realistisk skildring av dåtidens ohälsosamma Stockholm och den utsatthet många människor befann sig i. Mycket läsvärd!

  37. bra miljöbeskrivning
    Staffan Petrus Korsgren, 24 januari 2019

    Intressanta och tankeväckande miljöer från en tid inte så länge sedan om människors villkor. Det är det bästa med boken.
    Bra ihopkopplat i slutet

  38. Rätt överskattad
    Antares (Stockholm), 21 januari 2019

    Intressant miljöskildring, skrämmande insikter i det historiska mörker som vi kommer ifrån, och det är väl gott nog. Men som kriminalroman: Nä.
    Inte spännande, absolut ingen bladvändare som några tycker, intrigen helt osannolik - och någon redaktör borde dessutom ha stramat upp språket. Natt och Dag använder sig av arkaiska uttryck som han i vissa fall totalt missuppfattat. Det stör iallafall mig, skapar hack i läsningen och får mig att undra hur väl researchat allting annat i boken är.

  39. Skräck i vår tids tecken.
    B.H, 21 januari 2019

    Bra svenskt språk. Viss historisk trovärdighet utblandad med en stor portion skräck. I denna bok finns inte minsta tillstymmelse av hopp. Allt i enlighet med mycket annan av vår tids populärkultur. Är du ute efter en historisk skildring av Stockholm läs "Mina drömmars stad" av Per-Anders Fogelström istället.

  40. Läs den!
    Camilla Rosendal (Umeå), 13 januari 2019

    Mörk, rå och spännande om Stockholm. Spännande med den kriminalroman i slutet på 1700-talet. Smutsen och fyllan var utspridd överallt.

  41. Historisk kriminalroman
    Barbro Aronsson, 10 januari 2019

    Välskriven med realistisk beskrivning av den tid det hela utspelas i alltså slutet av 1700-talet. Hemska och spännande skildringar som binds ihop i slutet av boken .Fruktansvärt att vara fattig på den tiden och särskilt fasansfullt för fattiga flickor/kvinnor.Bra bok som ger behållning.

  42. Fantastisk historisk roman!
    KL, 9 januari 2019

    En mycket välskriven och synnerligen spännande historisk roman som skildrar en tid av fattigdom, dryckenskap och våld i kölvattnet av Gustav den III:s död och den franska revolutionen. En bok som nästan är svårt att lägga från sig. Köp den! Läs den!

  43. jätte bra!!
    Sinikka Kaarina Kakkonen, 8 januari 2019

    Boken är intressant, inte minst om man är intresserad av historia. Själva brottet i boken var hemsk. Men bra skrivet och bra tidsbild från 1793.

  44. Min Rescension
    Mitzie, 1 januari 2019

    Något annorlunda struktur, då boken är uppdelad i fyra delar, som fokuserar på olika karaktärer, som på olika vis tangerar mordet, men som inte möts, dock en i övrigt bra bok med välskrivna karaktärer och ett levande och beskrivande språk.

  45. Välskriven!
    Nils Örjan Cronström, 21 december 2018

    En välskriven bladvändare med utmärkt skildring av 17-1800- tals sekelskifte.
    Spännande men samtidigt också riktigt otäck ---- det var inte bättre förr !

  46. Som inget annat jag har läst
    Linnea, 2 december 2018

    Började läsa i tron att detta var en deckare. Men boken är som inget annat jag har läst. Hemskt brutal och makaber men en fascinerande berättelse om människor och vår egen historia.

  47. Annorlunda kriminalroman
    Lena Kerstin Anita Svensson, 19 november 2018

    En utmärkt skildring av tiden efter Gustav den tredje. Romanens uppläggning var annorlunda än vanliga kriminalromaner. Längre avsnitt om de olika händelserna som förtjänstfullt knöts ihop i slutet av romanen.

  48. Vilket litterärt mästerverk
    Charlotte Ängré, 7 november 2018

    Obehagligt skrämmande intressant läsning om 1700 talets Stockholm med fattigdom, smuts och alkohol som enda lindring i mörkret. Avgrunden nära och parallellhistorier flätas samman.

  49. Annorlunda deckare i en historisk miljö.
    -, 23 oktober 2018

    En fantastisk skildring hur det var i Stockholm för länge sedan. Detta i kombination med en mycket spännande och otäck historia. Rekomenderas varmt till alla som söker nya utmaningar från bokhyllan.

  50. God bok om ohygglig stad
    Bo Sahlström, 22 oktober 2018

    Mkt välskriven men jag orkar inte avsluta den pga den närgångna skildringen av mänskligt lidande o förfall i en ohygglig tidsepok.

  51. Otäck
    Justine13, 16 oktober 2018

    En av de mest osmakliga böcker jag läst på länge. Otäck, inte på ett kittlande sätt utan på ett äckligt, sadistiskt sätt. Sida upp och sida ner. Allt stinker, är skämt och alla mänsklig perversion exploateras in i mista tum. Nej, nej, förstår inte att någon kan gilla en sådan här bok.

  52. Så läbbig
    Lollo Torstensson, 26 september 2018

    Det var länge sen jag läste en bok som ibland fick mig att blunda. Så otäck! Skildringarna av ett Stockholm i misär. Fantastisk läsning. Oerhört spännande.

  53. Mörkt Stockholm
    Lillan, 6 september 2018

    Intressant att läsa om Stockholm på 1700-talet, hur många levde, orättvisor, superi, men även att de fanns de som ställde upp och var mänskliga!

  54. Underbar bok.
    - (Saxnäs), 30 augusti 2018

    Otroligt bra skriven bok. Känslorna, dofterna, stanken, kölden, värmen, svineriet... Allt är beskrivet på ett sätt som gör att det känns som att man själv befinner sig på plats. Mycket spännande och gripande handling. Ser fram emot 1794.

  55. Fängslande
    Susanne, 23 augusti 2018

    En fängslande roman av Södermalm med omnejd från slutet av 1700talet och gripande beskrivningar av dåtidens utsatta människor i sitt armod och elände. Spännande är den också!

  56. Mord i 1700-talets Stockholm
    Katja Helena Bednarz, 14 augusti 2018

    Spännande mordhistoria, mustigt språk. Ger en levande och stundom obehaglig beskrivning av miljöer, handlingar och människor. Inte förskönande någonstans. Ibland så "äcklig" så att det nästan vänder sig i magen men man kan inte sluta läsa den ändå. Önskar på sätt och vis att jag inte hade läst den än, så att jag hade den kvar. Det enda jag saknade var en karta över hur Stockholm såg ut då, så man verkligen kunde följa historiens gång.

  57. Bra bok
    PeOs, 23 juli 2018

    Helt ok bok där man verkligen får känslan hur eländigt, skitigt, och mörkt allting var i Stockholm på den tiden. Men jag tycker nog att boken är bättre som historiskildring än som deckare då plotten är lite för osannolik och hemsk.

  58. Modern deckare i "gamla kläder"
    ANDERS ERIKSSON, 20 juli 2018

    Välskriven med intressanta miljöbeskrivningar, man kände nästan hur illa det luktad :-)

    Hoppas på fler böcker från samma författare.

    En riktig sommarrysare.

  59. En välskriven historisk Stockholmsskildring
    Suzo, 10 juli 2018

    Jag levde mig in i tiden 1793, kände varenda doft (stank), utsatthet, orättvisa, fattigdom,sjukdom, elände och kyla i Stockholm. Boken är inte bara en historisk skildring utan också en "hårdkokt" deckare.

  60. Spännande och bra historik skildring
    Joacim, 10 juli 2018

    En av sommarens strandböcker.
    Verkligen spännande och målande skildring av ett fattigt Stockholm. Mycket läsvärd, ser redan fram emot uppföljaren.

  61. Denna bok rekommenderar jag
    Regina P, 29 juni 2018

    En välskriven, spännande och hemsk bok för den som gillar historia och deckare.
    En bok alla borde läsa och som man inte glömmer.
    Först i slutet får man lösningen på gåtan och det är inte något man kunde gissa sig till.
    En bok man måste läsa färdigt när man börjat läsa den.
    Tiden, miljön och människorna är väldigt trovärdigt beskrivna och när man har läst boken är man glad att man lever idag.

  62. Suveränt skriven

    Trots en massa vidrigheter så är det här en av de bästa böcker jag läst på åratal. Vidrigheterna måste liksom finnas där hur obehagligt det än är. Historien kräver det. Läs den!

  63. Otäckt bra.
    Dan, 21 maj 2018

    Välskriven och spännande läsning. Ser fram emot 1794! Sträckläste boken och gillar Stockholmsskildringarna. Historisk intressant.Tyvärr dålig kvalitet på denna pocket, efter någon dag började sidor lossna, blev något svårläst. Önskar jag hade läst den som vanlig bok istället!

  64. läs läs läs läs
    Anna Martin, 6 maj 2018

    Så spännande och otäck en riktig bladvändare. Skildringar av 1700-talets stinkande stadsmiljö var så realistiska att jag nästan höll för näsan

  65. Mycket bra
    Lars Bruno Andersson, 18 april 2018

    Fantastisk bok. Bland de bästa jag har läst på länge. Underbar Stockholmsskildring och ger verkligen en annan bild av det glassiga 1700-talet. Fattigdomen och klassklyftorna återspeglas väldigt bra. Bra intrig dessutom som stundtals är skrämmande.

Visa alla 65 recensioner

Fler böcker av Niklas Natt Och Dag