Får kvinnor tjäna pengar på barn? Vinst och kapitalism i förskolan
Format
Övrigt
Språk
Svenska
Serie
Centrum för Välfärd efter Välfärdsstaten
Antal sidor
68
Utgivningsdatum
2003-10-01
Upplaga
1
Förlag
Timbro
Dimensioner
190 x 150 x 10 mm
Vikt
100 g
SAB
Em-c.01
ISBN
9789175665450

Får kvinnor tjäna pengar på barn? Vinst och kapitalism i förskolan

om vinst och kapitalism i förskolan

Övrigt,  Svenska, 2003-10-01
27
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Är kapitalismen bara för män, medan kvinnor skall vara nöjda med planekonomisk torftighet? Män tycks få tjäna pengar på prylar som barn konsumerar. Men kvinnor får inte tjäna pengar på barnomsorg.

När de offentliga monopolen försvagades fick fler konkurrera om medborgarnas val av vård, skola och omsorg. Inom förskolan var detta vägen mot egenmakt och respekt. Kvinnor kunde få högre löner och ta vara på sina erfarenheter som företagare i stället. I dag är 12 % av barnomsorgen och 17 % av förskolorna i enskild regi.

Men maxtaxan, den allmänna förskolan, minskade ersättningar och en ny aktiebolagsform försvårar för dem som vill erbjuda fria alternativ. Nu börjar förskolor gå i konkurs. Kommer enskilda förskolor bara att bli en historisk parentes? Och vilka konsekvenser får det för jämställdhet och valfrihet?
Visa hela texten

Kundrecensioner

Fler böcker av Carolin Dahlman

  • Klassresan

    Carolin Dahlman, Jesper Roine, Pontus Braunerhjelm, Cecilia Garme, Ola Nordebo

    Under de senaste åren har miljoner och åter miljoner människor lyfts ur fattigdom. Ny dynamik - ekonomisk, social och politisk - har lett till ett oräkneligt antal klassresor runt om i världen. Samtidigt förs en intensiv debatt i USA, men också i ...