Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Svenska Katolska Akademiens Handlingar (del 10)
Antal sidor
84
Utgivningsdatum
2017-12-18
Upplaga
1
Förlag
BoD
Översättare
Erik Persson
Medarbetare
Persson, Erik (ed.)
Dimensioner
196 x 125 x 11 mm
Vikt
181 g
Komponenter
HC runder Rücken kaschiert
SAB
Ca
ISBN
9789176997505

Två bullor mot Martin Luther : Exsurge Domine och Decet Romanum Pontificem

Inbunden,  Svenska, 2017-12-18
210
  • Skickas från oss inom 7-10 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Att Martin Luther inledde en ny epok i Västerlandets likaväl som kristendomens historia den 31 oktober 1517, då han enligt Melanchthon på kyrkporten till slottskyrkan i Wittenberg uppspikade sina 95 teser mot avlaten, är något som mer eller mindre kommit att ingå i det allmänna medvetandet. Att han härigenom skapade en skickelsediger splittring i kristenheten och blev fader till en utveckling som utmynnat i den sekularism, relativism, subjektivism och nihilism som idag håller vår kultur i ett järngrepp är det kanske inte lika många som tänker på.

Hade Luther kunnat hejdas och denna utveckling ha kvävts i sin linda? En som försökte och också kanske skulle ha kunnat lyckas i detta värv, om inte döden så snart bortryckt honom, var påven Leo X, som i sina två bullor mot Luther, varningsbullan "Exsurge Domine" (1520) och bannbullan "Decet Romanum Pontificem" (1521), vilka här för första gången översatts till svenska språket, bl.a. identifierar 41 fel i Luthers läror och så här kärnfullt klargör varför dessa fel står i strid mot Kristi och Kyrkans eviga lära och visdom: "Ty ur dessa samma fel...följer uppenbart att samma Kyrka, som styrs av den Helige Ande, felar eller alltid har felat."

I ett förord av översättaren Erik Persson diskuteras kortfattat bakgrunden till de bägge bullorna och den lutherska heresien liksom konsekvenserna av denna. I ett appendix återges den tridentinska trosbekännelsen, vari skiljelinjerna mellan katolsk lära och luthersk heresi tydligt klargörs.

Detta är den andra korrigerade och förbättrade upplagan av denna skrift.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Två bullor mot Martin Luther : Exsurge Domine och Decet Romanum Pontificem
  2. +
  3. Självbetraktelser

De som köpt den här boken har ofta också köpt Självbetraktelser av Marcus Aurelius (pocket).

Köp båda 2 för 289 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »