Varför måste mänskor strida? : de som beslutade om krigen och kvinnorna (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
602
Utgivningsdatum
2022-08-04
Förlag
Recito Förlag
Dimensioner
44 x 200 x 133 mm
Vikt
960 g
SAB
K.54,Ohj
ISBN
9789177656883

Varför måste mänskor strida? : de som beslutade om krigen och kvinnorna

(4 röster)  |  Läs 4 recensioner
Häftad,  Svenska, 2022-08-04
149
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Jag ville ta reda på vilka som var de styrande i andra världskriget och vad deras kvinnor gjorde. Jag läste om hur lättvindigt krig dras igång och hur svårt det är att stoppa dem. Det var männens krig och kvinnorna var maktlösa. De räknades då bara som stödjare av männen. Absolut inte som tänkande varelser.
Jag har följt kriget land för land och steg för steg via deras politiska ledare. Det är en berättelse om människor utan betoning på vapen och stridskrafter. Om hur det behövdes två demokratiska ledare och en diktator för att under flera år kämpa mot den man som var ute efter att slå under sig Europa.
Erövringskrig som Hitlers var för mig otänkbara när boken var färdig. Då kom Putin. - Mina två slutsatser i boken: Krig är ett gammalmodigt sätt att lösa konflikter. Tidernas största maktövertagande är att män behandlat kvinnor som underordnade i århundraden. Åt det senare ägnar jag två nytänkande kapitel.
Årets julklapp till intresserade av krig och historia. Speciellt till dem som är 65+.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Varför måste mänskor strida? : de som beslutade om krigen och kvinnorna
  2. +
  3. Toner och terror : musik och politik i Hitlers Europa

De som köpt den här boken har ofta också köpt Toner och terror : musik och politik i Hitlers ... av Anders Carlberg (inbunden).

Köp båda 2 för 408 kr

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Varför måste mänskor strida? : de som beslutade om krigen och kvinnorna. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Kvinnor bättre än män?
    Göran Jansén, 31 januari 2023

    Det är intressant och tankeväckande när forskning lyfts fram som visar att kvinnohjärnan har andra kopplingar dels inom hjärnhalvorna och dels mellan dem, så att kvinnor bättre ser helheten och har mer empati. Detta förhållande har inte använts för att låta kvinnor vara med i beslutfattandet i denna patriarkala värld.

    Kvinnors tänkande skulle kunna förbättra för mänskligheten om det togs tillvara, men med dagens feminism tenderar man snarare att tona ner skillnaderna i tänkandet.
    Bra bok, läs den!
    Göran Jansén

  2. Hur skall vi någonsin kunna förhindra storkrig?
    Stefan Blixt, 3 november 2022

    Boken är lättläst, och samtidigt trovärdig med sina många referenser och författarens sätt att berätta om sina egna tankar. I förbigående berättas om hur första världskriget startade utan riktig anledning, vilket också är tänkvärt. I övrigt handlar boken om de personer som på olika sätt påverkade andra världskriget. Även detta är nu länge sedan, men när jag läser om den inre kretsen kring Hitler (ungefär mitt i boken), just efter att ha hört Rysslandsexperten Julia Ioffe tala om Vladimir Puti... Läs hela recensionen

  3. Bra bok om mekanismer bakom krig.
    Thomas Hansson, 17 oktober 2022

    En bra bok om andra världskriget. Boken skulle passa bra som lärobok med författarens olika vinklingar på kriget. I den finns också många tankar om manligt och kvinnligt och om hur kvinnor hållits från inflytande och idén om att världen kan bli bättre med en mer jämställd styrning. Bra skrivet och ett gediget researcharbete.

  4. 2:a världskriget ur kvinnligt politiskt perspektiv
    SW, 26 september 2022

    En lättillgänglig beskrivning av andra världskriget med kvinnligt politiskt perspektiv. Boken handlar - enligt författaren - "om en bildningsresa gjord av en kvinna". Utgångspunkten är andra världskriget, hur detta kunde ske och var så ostoppbart.
    Boken varvar krigsskeendet i Europa med att beskriva de stora aktörerna - Churchill, Hitler, Stalin och Roosevelt - och försöker förstå något av den tidens passiva kvinnoroll.
    En av bokens styrkor är det direkta tilltalet. Författaren för ... Läs hela recensionen

Visa alla 4 recensioner

Fler böcker av Ingela Söderbaum

  • Tredje riket underifrån. Kvinnorna nu

    Ingela Söderbaum

    Hur var det att leva i Tyskland under Hitlertiden? Det här är en uppföljare till boken Varför måste MÄNskor strida? Den som handlar om andra världskrigets ledare - de som fattade besluten. Och deras kvinnor. Här finner du röster från folket. De so...

  • Varför måste MÄNskor strida?

    Ingela Söderbaum

    Jag ville ta reda på vilka som var de styrande i andra världskriget och vad deras kvinnor gjorde. Jag läste om hur lättvindigt krig dras igång och hur svårt det är att stoppa dem. Det var männens krig och kvinnorna var maktlösa. De räknades då bar...