Båthuset : i svenska och finska skärgårdar (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
344
Utgivningsdatum
2009-02-20
Förlag
Dymlings
Medarbetare
Engblom, Mikael (form) / Dymling, Claes (foto) / Karlsson, Roger (foto) / Magnusson, Catarina (foto) / Sjölund, Tommy (foto)
Dimensioner
170 x 117 x 25 mm
Vikt
420 g
SAB
Ppbdö
ISBN
9789185173105

Båthuset : i svenska och finska skärgårdar

(3 röster)  |  Läs 1 recension
Häftad,  Svenska, 2009-02-20
349
  • Skickas från oss inom 5-8 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Sverige och Finland har säkert fler båthus tillsammans än resten av hela världen. Förmodligen måste man hitta förklaringen i vårt klimat och de små skillnaderna i vattenstånd i våra trakter, menar Claes Dymling som dokumenterat den svenska och finska kuststräckan. Det är första gången det sker en så omfattande studie av våra båthus.
I boken Båthuset (Dymlings) presenterar han omkring 400 båthus i text och bild alltifrån det enkla skjulet till de stora båthusen som samtidigt är sommarbostäder eller till och med åretruntvillor. Han har rest utmed kusten med bil och båt för att prata med yrkesfiskare och andra båthusägare.
Båthuset är inte bara en förvaringsplats för båten, flytvästen och redskapen. Det kan också vara ett eget rum, där tidsbruset är ersatt med vattenkluck. Bo Persson i Slottsbron vid Vänern cyklar nästan varje dag till båthuset, öppnar en plexilucka i golvet och matar fiskarna. En id på 3 kg äter direkt ur hans hand. Fikat gör han på plattan som drivs av ett bilbatteri. En fri man håller sig utanför abonnemang.
Vad ska vi göra med alla våra båthus? Båthusen har sin historia kopplad till yrkesfisket och när det nu försvinner alltmer tappar båthuset sin funktion. Huset blir vad museimänniskor säger en överloppsbyggnad som får förfalla. Är båthuset stort nog inreds det kanske till bostad för några sommarveckor . Vi måste faktiskt acceptera den här förändringen, men ställa några bestämda villkor, menar Claes Dymling.
En del nya båthus byggs, men det är få som passerar genom rådande strandskyddsregler. Här är det stor skillnad mellan attityderna hos de tillståndsgivande myndigheterna i Sverige, Åland och Finland. På Åland är båthuset en mera vardaglig byggnad bland andra. Så blir det när alla invånare är öbor i någon mening, även om de har sitt fasta Åland.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Båthuset : i svenska och finska skärgårdar
  2. +
  3. Den perfekta konflikten : Israel-Palestinafrågan inifrån

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den perfekta konflikten : Israel-Palestinafråga... av Johan Berggren (pocket).

Köp båda 2 för 438 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Båthuset : i svenska och finska skärgårdar. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Gillar innehållet, men inte formatet
    Anna Persson, 3 november 2015

    Bra innehåll, men dåligt format på boken. Bilderna är små och går in i limbindningen så att de ibland är svåra att se.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Claes Dymling

  • Bryggan : allt om båt- och badbryggor

    Claes Dymling

    Vilken är bryggans uppgift? Är den sommarens mittpunkt för bad- och båtliv. Eller är den livsnödvändig året runt. Stenkistan, pålbryggan, flytbryggan, konsolbryggan och den fribärande bryggan är några bryggkonstruktioner, och alla kräver sina föru...

  • Gräskön med tillhörande holmar och skär

    Raoul Boström, Claes Dymling, Waldemar Waldvik, Lars-Uno Österman

    Gräskö med sina 14 holmar och skär i Stockholms norra skärgård är framför allt känt för sitt vackra läge i mellanskärgården. Berättelserna om bröderna Österman är många, hur de smugglade sprit och hur flickorna darrade när de blev uppbjudna till d...