Den sista divan. Boken om Anita Ekberg (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
390
Utgivningsdatum
2016-09-29
Upplaga
1
Förlag
Kira förlag
Originaltitel
Den sista divan. Boken om Anita Ekberg
Dimensioner
310 x 230 x 40 mm
Vikt
1940 g
SAB
Ikz Ekberg, Anita
ISBN
9789187875151

Den sista divan. Boken om Anita Ekberg

(5 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2016-09-29
380
  • Skickas från oss inom 5-8 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
"Gode gud, gör så att jag aldrig träffar denna kvinna!" Säger regissören Federico Fellini när han ser en ung svenska på ett amerikanskt magasinsomslag 1956. Men de möts, Fellini och Anita Ekberg. De gör en lm, "La dolce vita", och resten är historia. Filmen förändrar efterkrigets Italien, och hela lmvärlden. Ännu långt in på 2000-talet är Anitas bad i Fontana di Trevi sinnebilden av Rom, och alla människors obändiga lust att leva. ! Redan 1960 är Anita Ekberg från Östra Fäladsgatan i Malmö en världskändis: "världens vackraste kvinna" på alla språk.

Länge hånad och förlöjligad i hemlandet, älskad och rad ute i världen, besjungen och hyllad av både Nobelpristagare och rockband. Hon är arbetarickan från åttabarnsfamiljen som tjänar miljoner, och förlorar miljoner.
"Jag har älskat, jag har gråtit, varit som galen av lycka. Jag har vunnit och jag har förlorat", säger Anita själv om sitt långa och tidvis tumultartade liv - i strålkastarljuset, och utanför.

Lars Hector och Christel Persson berättar hela historien om Kerstin Anita Marianne Ekberg (1931-2015). Busickan, smygrökaren, Fröken Sverige, nybörjaren i Hollywoods tuffa 50-tal, arbetsmyran, seglaren, djurvännen, skådespelerskan, hustrun, älskarinnan, Fellinis Anitona och italienarnas L'Anita Nazionale, odlaren, chutney- och pastakocken, ghtern, den trogna och generösa vännen... Som gav världen det klassiska rådet: "...ingenting är bättre än att älska när åskan går!"! Divan, och den sårade divan. Den sista divan.

Lars Hector (f. 1949) är sedan 1970-talet en nöjesprofil i Malmö, PR-man och evenemangskonsult som drivit och driver flera kända restauranger i Malmö. Har tidigare på eget förlag gett ut boken "Det ljuva livet på Club Trocadero" (2011). Verksam i Välgörenhetsstiftelsen "Glädjekällan" samt 90-stiftelsen "HumanistHjälpen". Lars Hector var mycket nära vän till Anita Ekberg sedan tidigt 1980-tal.

Christel Persson (f. 1951) är journalist - i tidningen Expressen, Stockholm, sedan 1975 (kulturredaktör, Medelhavskorrespondent 1980-84, 91-97), från 2006 i editionen Kvällsposten i Malmö (nyhetschef, kulturredaktör). Christel Persson intervjuade i maj 2013 Anita Ekberg (KvP/Expressen)
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Den sista divan. Boken om Anita Ekberg
  2. +
  3. Lång väg hem : mina 25 år i sekten

De som köpt den här boken har ofta också köpt Lång väg hem : mina 25 år i sekten av Mariette Lindstein (inbunden).

Köp båda 2 för 619 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Den sista divan. Boken om Anita Ekberg. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Den sista divan - eller?
    Erik Berntorp, 22 juni 2023

    Den här biografin om Anita Ekberg ska man i första hand inte skriva om - den ska läsas! Boken spänner över hela Anita Ekbergs liv från det hon såg dagens ljus 1931 till bortgången 2015. Geografiskt går den från Östra Fäladsgatan 29 i Malmö och uppväxten, över Fröken Sverige i Stockholm 1951 vilket banade väg för Hollywood. Efter att Anita upptäckts av den italienske regissören Federico Fellini lades fundamentet för hennes italienska framtid via filmen La dolce vita, med dansen i Fontana di Tr... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av författarna

  • Hållbar utveckling : människa, miljö och samhälle

    Christel Persson, Torsten Persson

    Antalet människor har under de senaste 50 åren ökat från tre till nästan åtta miljarder. Samtidigt har livsstilen i rikare delar av världen bidragit till att vi i dag överutnyttjar jordens resurser. Hur ska vi leva och fördela jordens resurser så ...

  • Människa och miljö - med praktisk vägledning för projekt

    Christel Persson, Helena Andersson, Claes Dahlqvist, Claes Dahlqvist, Claes Dahlqvist

    Människa och miljö - med praktisk vägledning för projekt behandlar nyckelfrågorna inom hållbar utveckling och miljöstrategi. Boken ger läsaren både en förståelse för och en uppdatering av forskningsläget inom ämnen som global uppvärmning, resursfö...