Jag, Nils August : en klassresenär i 1800-talets Sverige (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
304
Utgivningsdatum
2018-05-17
Förlag
Bokförlaget Axplock
Medarbetare
Wickert, Majsan (form)
Dimensioner
217 x 146 x 27 mm
Vikt
558 g
SAB
Lz Lundgren, Nils August
ISBN
9789188523181

Jag, Nils August : en klassresenär i 1800-talets Sverige

(5 röster)  |  Läs 3 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2018-05-17
240
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Den 17-årige ynglingen Nils August Lundgren anlände till Vingåker och Säfstaholms slott en oktobersöndag 1838. Utan djupare studier och med ringa yrkeserfarenhet skulle han tillträda en tjänst som bokhållare hos den riksbekante konstsamlaren Hans excellens Gustaf Trolle Bonde.

Föga anade Lundgren då att han snabbt skulle avancera till handsekreterare och kamrer vid Säfstaholm samt bli en betrodd man i Vingåker. Orten blev han trogen livet ut och om sin hembygd författade han också den första riktiga sockenskildringen.

Hela sitt liv skrev Lundgren dagboksanteckningar. I dessa berättar han om sin familj och livet tillsammans med excellensen och ytterligare tre generationer av den grevliga släkten Bonde. Men här beskrivs också annat; politik i Sverige och världen, tekniska innovationer som gasbelysning, telegrafi, elektricitet och den nya järnbanan.

Lundgren upplever kolerans och andra epidemiers härjningar och genom sina dagliga tidningar får han kunskap om våldsamma stadsbränder, krig ute i Europa och avrättning av svenska våldsverkare. På plats i Stockholm den 23 september 1885 finns hans svägerska när 20 människor trampas ihjäl och flera skadas efter operasångerskan Christina Nilssons sång från Grand Hôtels balkong.

Lundgrens dagböcker speglar en fantastisk tids- och klassresa men samtidigt en tidlöshet då många frågeställningar Lundgren brottades med är lika aktuella i dag.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Jag, Nils August : en klassresenär i 1800-talets Sverige
  2. +
  3. Stupad : Svensken som gav sitt liv för Ukraina

De som köpt den här boken har ofta också köpt Stupad : Svensken som gav sitt liv för Ukraina av Jon Forsling (inbunden).

Köp båda 2 för 479 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Jag, Nils August : en klassresenär i 1800-talets Sverige. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Intressant kulturhistoria
    Carl-Edvard Sturkell, 2 juli 2018

    Dagboksförfattaren har en intressant historia. Började redan som 17-åring som sekreterare hos den blinde excellensen på Säfstaholm och avancerade efter några år till handsekreterare hos excellensen. Han skriver en vacker svenska och det är trevligt att jämföra hans språk med dagens svenska. För mig, som är född på 1920-talet är det som att höra mina morföräldrar tala.

  2. Jag, Nils August
    Ulla S, 28 juni 2018

    Har varit kär i Nils August sen sidan 20!
    Nils August lämnade mig idag, dvs läste ut boken. Slår mig hur lika liv vi har trots mer än 100 års skillnad i liv. Glädjen när man träffar barn o barnbarn, oron över politiken; nationell o internationell. Men oj vad de åt middag hos varann hela tiden!

  3. Spännande skildring av en del av Sörmland.
    Majsan Wickert, 18 juni 2018

    Den är både lättläst, intressant och upplysande om hur livet var på en mindre ort i Sverige på artonhundratalet. Dessutom roligt att läsa om besöken i Stockholm där de gick och åt på en del restauranger som finns kvar än idag samt besök på en del teatrar som också finns kvar idag.

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Lars Furborg