Kebnekaises glaciärer :  från lilla istiden till dagens klimatuppvärmning (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
136
Utgivningsdatum
2020-03-20
Förlag
Votum & Gullers Förlag
Medarbetare
Kollberg, Per (form)
Dimensioner
234 x 215 x 18 mm
Vikt
725 g
SAB
Udacg-cz Kebnekaise,Uh
ISBN
9789189021051

Kebnekaises glaciärer : från lilla istiden till dagens klimatuppvärmning

(3 röster)
Inbunden,  Svenska, 2020-03-20
229
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
  • Ladda ned och läs i Bokus Reader.
    99
Visa alla 1 format & utgåvor
Glaciärerna är på reträtt. Isarna smälter och landskapet förändras. I isarnas djup och i landformerna kring dem finns svaren på hur fjällklimatet har utvecklats och genom åren har vi lärt oss att läsa dessa tecken.

Glaciärerna kan vara mäktiga, råa och skrämmande. De trivs där vi människor fryser och drar upp kapuschongen. De växer där glaciärforskare pulsar och kämpar med sina instrument i snöyra och motvind. Men de lockar också sina besökare med sin skönhet.

I den här boken följer författarna de tidiga forskarna i spåren. De berättar historierna om dessa pionjärer och deras drivkrafter. Och de presenterar huvudobjekten för forskarnas intressen: Tarfalas glaciärer som de ser ut idag; för hundra år sedan och i en framtid när vårt nya klimat drabbat dem med all kraft.

Mätningar, foton och beskrivningar, som kostat mycket möda och umbäranden att ta fram, har idag ovärderligt värde för den moderna forskningen och ger oss möjlighet att förstå vad som sker. Sedan slutet av 1800-talet har glaciärernas gåtor kring forntida väder och klimat dragit både turister och forskare till Kebnekaises mest alpina fjälldal: Tarfaladalen.

Per Holmlund är professor i glaciologi vid Stockholms universitet och var föreståndare för Tarfalastationen 1996-2004 och har även bedrivit forskning i Arktis och Antarktis. Han har tidigare skrivit flera böcker om glaciologi, glaciärer och polarfotografi. På Votum Förlag Glaciärer - gnistrande smycken som ännu pryder våra svenska fjäll.

Anna Schytt är geovetare, vetenskapsjournalist och hedersdoktor. Hon har tillbringat många somrar i Tarfala eftersom hennes pappa Valter Schytt grundade forskningsstationen där. Hon har skrivit boken Med känsla för is, och är chef för SVT Vetenskap.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Kebnekaises glaciärer :  från lilla istiden till dagens klimatuppvärmning
  2. +
  3. Till växten : en kärlekshistoria

De som köpt den här boken har ofta också köpt Till växten : en kärlekshistoria av Maja Alskog Bredberg (häftad).

Köp båda 2 för 458 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna

  • Med känsla för is : Om polarforskaren Valter Schytt och gåtorna hans Antark

    Anna Schytt

    Idag smälter världens glaciärer av i en oroväckande takt. Polarmiljön håller på att förändras och världshavets yta stiger. Vad är det som sker? Hur mycket är människans påverkan och vad beror på naturliga variationer? De här frågorna ställdes reda...

  • Frusna ögonblick : svensk polarfotografi 1861-1980

    Per Holmlund, Tyrone Martinsson

    En stigande temperatur håller på att förändra miljön i polarområdena. Permafrosten tinar, ekosystem förändras och glaciärer smälter bort framför våra ögon. De första försöken att skildra polarlandskapet med hjälp av kameran skedde för mer än 150 å...