Man kan fly en galning men inte gömma sig för ett samhälle : 10 år efter Utøya (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
315
Utgivningsdatum
2021-06-09
Förlag
Leopard Förlag
Dimensioner
210 x 140 x 25 mm
Vikt
450 g
SAB
Lz Esbati, Ali,Kdb.6
ISBN
9789189145498

Man kan fly en galning men inte gömma sig för ett samhälle : 10 år efter Utøya

(27 röster)  |  Läs 5 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2021-06-09
252
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
"Smärtsam, upplysande och avgörande läsning." - Malin Ullgren, Dagens Nyheter

"Orden flyger över sidorna, med en skenbar lätthet som ger skönhet åt något så outhärdligt som berättelsen om hur en terrorist mejar ner ungdomar på en idyllisk ö." - Margit Richert, Aftonbladet

Den 22 juli 2011 var Ali Esbati på Utøya för att hålla en föreläsning på AUFs sommarläger. Han blev en av dem som överlevde terrorattacken av Anders Behring Breivik. Boken berättar i detalj de dramatiska händelser som visade sig bli den blodigaste terroristattacken i nordisk historia sedan andra världskriget. Terrorattacken var en avsiktlig politisk handling, grundad i en högerextrem ideologi som existerade före attacken och som också lever vidare efter det att gärningsmannen fängslats. Det är i sig ett uttryck för en större rörelse som påverkar hela det politiska landskapet i västvärlden.

Boken är en politisk berättelse med en personlig ton. Den berör förändringarna i debattklimatet, tendenser till avhumanisering i frågor om invandring och integration, och reflekterar över den sociala betydelsen av dessa. Genom att väva samman händelserna på Utøya med Alis personliga berättelse, samt reflektioner över tiden vi lever i tio år senare, är boken ett bidrag både till att komma ihåg och att kollektivt behandla tragedin den 22 juli.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Man kan fly en galning men inte gömma sig för ett samhälle : 10 år efter Utøya
  2. +
  3. Online only : allt du behöver veta för att bli morgondagens journalist

De som köpt den här boken har ofta också köpt Online only : allt du behöver veta för att bli ... av Martin Schori (häftad).

Köp båda 2 för 652 kr

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av Man kan fly en galning men inte gömma sig för ett samhälle : 10 år efter Utøya. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Skrämmande
    Henrik Svedlund, 27 juni 2022

    Bra beskrivning av upplevelser och utvecklingen i samhället efter Utöya. Ali tar upp sina egna upplevelsr och sen observerar ha hur samhället har förändrats.På pricken och skrämmande.

  2. Omistligt vittnesmål
    Lisa Pelling (Uppsala), 20 augusti 2021

    Alla måste läsa den här boken. Vi kan inte gömma oss för det samhälle som ledde fram till Utöya. Det är ett samhälle som kommer att leda fram till fler högerextrema terrorattacker om vi inte agerar. Aldrig glömma, aldrig tiga.

  3. Angelägen läsning
    erik, 9 augusti 2021

    Esbati skriver om terrordådet på Utöya, men främst om tiden efteråt. Det hårdnande samhällsklimatet och hur högerextrema krafter jobbar medvetet och strategiskt. . Läs!

  4. Vidrigt, rörande, intressant - allt på en gång
    Simon, 19 juli 2021

    Vilken bok! Jag blev tvungen att lägga ner boken vid flera tillfällen för att hämta andan. Jag vet i ärlighetens namn inte hur jag ska sammanfatta denna mångfasetterade bok utan väljer att kort rekommendera alla som vill göra ett försök till att förstå massmordet på ungdomarna på Utøya, från en som var där när det hände, att läsa den. Vill dock säga att den handlar om så mycket mer än bara ondska, utan innehåller också rörande biografiska skildringar från författarens uppväxt samt försök till... Läs hela recensionen

  5. Viktig bok
    Jonas, 12 juli 2021

    Viktig bok som bör läsas av alla som har ett samhällsintresse eller inte har det ännu. Bra skriven om en gripande berättelse.

Visa alla 5 recensioner

Fler böcker av Ali Esbati

  • Skyll på demokratin - Eliten, EMU-segern och vänsterns nya uppgifter

    America Vera Zavala, Ali Esbati, Camillla Sköld Jansson, Sara Svensson, Jonas Sjöstedt

    Sträck på dig! Segern i folkomröstningen om ett svenskt medlemskap i EMU den 14 september 2003 var historisk. Men en vunnen seger varar inte för alltid. Nejet måste analyseras, förvaltas och göras synligt i den fortsatta politiska kampen. Varför v...

  • Efter Utøya - ljuddokumentären

    Ali Esbati

    Hör Ali Esbati berätta med egna ord vad som egentligenskeddeden där ödesdigra dagen påden norska önUtöyadåAnders Behring Breivikien överlagd politisk handlingsköt 69 människor till döds.Han var själv där och fann sig vid ett kritiskt ögonblick öga...