Träd- och buskuppropet (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
106
Utgivningsdatum
2009-12-17
Upplaga
1
Förlag
Centrum för Biologisk Mångfald
Medarbetare
Henell, Ingrid (form)
Dimensioner
210 x 145 x 6 mm
Vikt
180 g
SAB
Uf
ISBN
9789189232341

Träd- och buskuppropet

Häftad,  Svenska, 2009-12-17
91
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
"Träd- och buskuppropet" är en landsomfattande inventering av äldre prydnadsträd och buskar med syftet att kartlägga äldre arter och sorter av dessa växter i Sverige, framför allt sådana som funnits i odling före 1950.

Boken beskriver projektet och ger en historisk bakgrund till odlingen av prydnadsträd och buskar i Sverige. Variationer i färg, form och växtsätt presenteras också, liksom tips på hur växterna bäst kan skötas och bevaras. I boken finns även en katalogdel som berättar om handelssortimentet av prydnadsbuskar i Sverige under 1800-talet och tidigt 1900-tal. Ett sjuttiotal släkten av prydnadsbuskar och klättrande buskar beskrivs och presenteras med arter, sorter och kort historik. Här finns kända släkten som rhododendron, spirea, syren och schersmin, men också rariteter som mispelhagtorn och pimpernöt.

Ända sedan Medeltiden har en mångfald av träd och buskar odlats i svenska parker och trädgårdar. Till en början utgick man från det som växte vilt i svensk natur, men i takt med att nya delar av världen utforskades hämtades även exotiska arter hit. Skickliga trädgårdsmästare tog fram sorter som var anpassade till lokala klimat- och markförhållanden och lokala traditioner. Allt detta har resulterat i en mångfald av träd och buskar som idag kan hittas i till exempel slotts- och herrgårdsparker, villa- och koloniträdgårdar, på kyrkogårdar, och i stadsparker runt om i landet.

Med boken vill författarna berätta mer om historien kring dessa kulturväxter och uppmuntra läsaren alla själv inventera intressanta träd och buskar. Knutet till kulturväxterna finns både en rik kulturhistoria att värna om och en genetisk mångfald som är viktig att ta till vara.

Träd- och buskuppropet bedrivs av Programmet för odlad mångfald (POM) sedan 2005. Målet för POM är att kartlägga de odlingsvärda arter och sorter som finns i Sverige och bidra till att bevara dem för framtiden, samt så småningom föra ut de mest värdefulla sorterna i handeln igen. Centrum för biologisk mångfald har tidigare givit ut uppskattade publikationer om POM:s upprop kring perenner, rosor och narcisser.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna

  • I de dödas vilorum : Malmös begravningsplatser

    Jeanette Rosengren, Urszula Striner, Anna Andréasson

    Malmös begravningsplatser är vilorum för både levande och döda. De är gröna rum för promenader och kontemplation. Här minns vi de döda och funderar över livet. Begravningsplatserna berättar historia; om sociala strukturer, arkitektur, gravstensmod...

  • Då som nu : kvarndala trädgård i tiden

    Anna Andréasson

    Kvarndala trädgård på Söderslätt i Skåne var en riktig överraskning. Gömd under gräs och sly fanns en småbrukarträdgård från 1930- och 1940-talet med stenkanter, grusgångar, gamla växter och en härlig jord i köksträdgården. Under fem år har Trädgå...