Ostindiefararen Götheborg 1738-45 : resorna för Ostindiska kompaniet, besättningarna, haveriet (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Arkiv i Väst (del 14)
Antal sidor
276
Utgivningsdatum
2014-05-21
Upplaga
1
Förlag
Landsarkivet i Göteborg
Medarbetare
Forsberg, Per (red.)
Dimensioner
250 x 180 x 30 mm
Vikt
1020 g
SAB
Prcba-c:k.442,Qz Ostindiska kompaniet,Ac-cz Göteborg: Landsarkivet i Göteborg
ISBN
9789197986649

Ostindiefararen Götheborg 1738-45 : resorna för Ostindiska kompaniet, besättningarna, haveriet

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2014-05-21
229
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Skeppet Götheborg gjorde tre resor till Kina för Ostindiska kompaniets räkning, där den sista slutade i det omtalade haveriet den 12 september 1745 på blindskäret Hunnebådan i inloppet till Göteborgs hamn. Innan förlisningen hann Götheborg frakta betydande partier te, porslin, sidentyger och andra exotiska varor till de väntande uppköparna. De långa resorna gav stor vinst till kompaniets intressenter, men var ett riskfyllt företag för de ombordvarande. Under Götheborgs tredje resa, som varade i två och ett halvt år, avled 31 besättningsmän i sjukdomar och olyckor. I denna bok utnyttjas bevarade dokument om skeppet Götheborg för att ge nya inblickar i dess historia. Namnet på de flesta i besättningarna har kunnat återfinnas. Händelseförloppet vid haveriet beskrivs genom att nytt källmaterial presenteras. Den sentida efterföljaren till skeppet Götheborg har numera fullbordat ett antal uppmärksammade resor och har ännu sin viloplats vid kajen i Göteborg. Den här bokens berättelse är dock helt inriktad på det historiska skeppet och de besättningsmän som seglade med henne till Kina på 1700-talet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Ostindiefararen Götheborg 1738-45 : resorna för Ostindiska kompaniet, besättningarna, haveriet
  2. +
  3. Sverige och svenskarna i ostindiska handeln II : Strategier, sammanhang och situationer

De som köpt den här boken har ofta också köpt Sverige och svenskarna i ostindiska handeln II ... av S Bertil Olsson, Elin Andersson, Christian Koninckx, Björn Lindeke, Larsolof Lööf (inbunden).

Köp båda 2 för 415 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Ostindiefararen Götheborg 1738-45 : resorna för Ostindiska kompaniet, besättningarna, haveriet. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Gediget arbete med en betydande notapparat.
    Jan-Erik Nilsson, 26 november 2021

    Detta är en bok som ingen som har ett genuint intresse för det första skeppet Götheborg kan undvara. Det är ett väl genomarbetat arbete som tar upp och resonerar kring de flesta uppgifter, romantiska eller spekulativa, som florerat kring detta skepp och dess förlisning. Det finns vissa luckor och vissa spår som inte följs upp, men vem som än vill fortsätta att forska i det här äventyret bör börja med den här boken som i all sin präktighet kanske mest av allt är en rejäl anoterad källförteckning och en väldigt bra sådan.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av författarna