Forntid och medeltid i södra Norrlands skogsbygd (kartonnage)
Fler böcker inom
Format
Kartonnage
Språk
Svenska
Antal sidor
111
Utgivningsdatum
2020-01-30
Upplaga
1
Förlag
Heria Förlag
Originaltitel
Forntid och medeltid i södra Norrlands skogsbygd
Medarbetare
Olsson, Yvonne (form)
Dimensioner
245 x 175 x 13 mm
Vikt
517 g
SAB
Kcc
ISBN
9789198386516

Forntid och medeltid i södra Norrlands skogsbygd

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Kartonnage,  Svenska, 2020-01-30
199
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Karin Preusler föddes 1934 i Ytterhogdal, mitt i den sydnorrländska skogsbygden.
Efter en fil. mag. där kulturgeografi var huvudämne har hon varit verksam som gymnasielärare. Som pensionär började hon forska om skogsbygdens historia. Hon var den första som ur ett kulturgeografiskt perspektiv studerade fångstgroparna för älg; den vanligaste fornlämningen i Norrland. De äldsta groparna anlades redan i förkristen tid.
Hon fann att den medeltida riksgränsen inte dragits på måfå utan snitslade mellan viktiga jaktområden, och att huvudfrågan vid de svensk-norska gränsförhandlingarna i början av 1200-talet sannolikt gällt kontrollen över den vinstgivande skinn- och pälshandeln.
Vidare upptäckte hon att det längs fångstgroparna fanns gångstråk som använts i hundratals, kanske tusentals, år. Tillsammans med arkeologiska fynd visar det att "vildmarken" varit befolkad långt innan den bebyggdes. Men befolkad av vilka? Varifrån kom de tidiga älgjägarna? Finns någon anknytning till dagens svenska och samiska befolkning?
Modern DNA-forskning har ökat kunskapen om de invandringsvågor som nått Norrland. Med stöd av nya fakta och sin miljöförtrogenhet tecknar här författaren en annan bild än den gängse av människor och deras relationer i södra Norrland under forntid och medeltid.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Forntid och medeltid i södra Norrlands skogsbygd
  2. +
  3. Det förlorade paradiset : berättelsen om Konsums uppgång och fall

De som köpt den här boken har ofta också köpt Det förlorade paradiset : berättelsen om Konsum... av Sara Kristoffersson (inbunden).

Köp båda 2 för 468 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Forntid och medeltid i södra Norrlands skogsbygd. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Högsta betyg för
    Nils Ingemar Gohde, 3 november 2020

    Högsta vid betyg Vi har en fäbodvall vid Målingsberget i ÄlvrosRemmen och där finns en rågång mellan Sveaskog och Bergviks skogar som är ca 3 meter bred och vi har alltid spekulerat i om detta var en gammal landsgräns mellan Sverige och Norge och nu fick vi det bekräftat tillsammans mycket annat intressent mtrl.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Karin Preusler

  • Ytterhogdal : en gränsbygd

    Karin Preusler

    Samband mellan bebyggelse, utmarksnäringar och vägar i Ytterhogdal fram till 1850. Ytterhogdal ligger mitt i Sverige och har varit en gränsbygd sedan medeltiden. Här möts fem olika landskap och en gång gick riksgränsen mot Norge rakt genom bygden....